Australië zucht onder extreme hittegolf: weg in Victoria smelt bij meer dan 40 graden

De Hume-snelweg begon te smelten door de extreme hittegolf in Victoria.
Twitter De Hume-snelweg begon te smelten door de extreme hittegolf in Victoria.
Terwijl de Verenigde Staten gebukt gaan onder extreem lage temperaturen, heeft Australië juist te maken met een grote hittegolf. Die veroorzaakt bosbranden, waaraan in de buitenwijken van Melbourne verschillende gebouwen ten prooi vielen. Op een van de snelwegen in de staat Victoria is het asfalt door de hitte van meer dan 40 graden gesmolten.

De brandweer en hulpdiensten hebben momenteel in het zuiden van Australië de handen vol met zware bosbranden. In Currum Downs, een zuidelijke buitenwijk van Melbourne, vormde zich zaterdagnamiddag een kilometersbreed vuurfront, aldus het Australische persbureau AAP. Minstens een woning en verschillende stallen werd verwoest of raakten beschadigd.

Helikopters dropten boven de brandzones ladingen water. Brandweerlieden proberen brandende bomen te vellen. Ze bereiden zich voor de strijd tegen de vlammen de hele nacht voort te zetten. Naast de deelstaat Victoria met zijn hoofdstad Melbourne werden ook in de aanpalende deelstaat Zuid-Australië vuurhaarden gemeld. In de gemeente Sherwood werd een brandweerploeg tijdelijk in zijn wagen ingesloten door de vlammen, maar bleef ongedeerd. Volgens de brandweer staat meer dan 8.000 hectare grasland en struikgewas in de fik.

Het hete weer in de volle zomer laat de vlammen snel uitbreiden. In Adelaide, de hoofdstad van Zuid-Australië, werd vandaag in de vroege namiddag 42,3 graden Celsius gemeten. De autoriteiten hopen dat het kwik zondag daalt.

Getty Images

Vuur verboden

Volgens de rampenbestrijdingsdienst van de staat zorgen de hoge temperaturen in combinatie met droog weer en harde wind voor gevaarlijke omstandigheden. In delen van het land mag helemaal geen vuur meer worden aangestoken.
Het risico op bosbranden is in Australië altijd aanwezig, door de uitgestrekte verlaten gebieden, hoge temperaturen in de zomer en de gemakkelijk ontbrandbare eucalyptusbossen.

In 2009 vonden de ernstigste bosbranden plaats in de geschiedenis van het land. Toen kwamen 173 mensen om het leven, raakten meer dan vierhonderd mensen gewond en duizenden huizen werden verwoest door de branden.

Brandweermannen proberen een bosbrand onder controle te krijgen in de buurt van Melbourne.
Getty Images Brandweermannen proberen een bosbrand onder controle te krijgen in de buurt van Melbourne.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gino Denil

    Dan hoor je de ontkenners van de klimaatopwarming niet.

  • Andy De Schieter

    Dat valt nog goed mee, hier smelt de weg al op 30 graden en vallen de stukken er al uit op -2 graden.