Australië zet leger in om bosbranden in de buurt van Sydney te bestrijden

De brandweer probeert een huis te redden in de Blue Mountains ten westen van Sydney. De foto werd eerder deze maand genomen.
EPA De brandweer probeert een huis te redden in de Blue Mountains ten westen van Sydney. De foto werd eerder deze maand genomen.
In Australië wordt het leger ingezet om de brandweer bij te staan in de strijd tegen de enorme bosbranden in de buurt van Sydney. Dat heeft de  Australische minister van Defensie bekendgemaakt. 

Gespecialiseerd militair personeel zal onmiddellijk worden ingezet bij veertien brandweercentra in de staat New South Wales.

Die centra zorgen ervoor dat de blusvliegtuigen gevuld worden met water, staan in voor de zoekvliegtuigen, verzorgen het vervoer van de brandweermannen en staan de zoek- en reddingsoperaties bij met een helikopter.

"Doordat Defensie achter de schermen gaat helpen, zijn er meer brandweermannen beschikbaar om de branden te blussen", verklaart defensieminister Linda Reynolds.

lees verder onder de foto:

Een koala drinkt water uit een flesjes dat een brandweerman hem aanbiedt.
AP Een koala drinkt water uit een flesjes dat een brandweerman hem aanbiedt.

Legermateriaal

Premier Scott Morrison laat weten dat de militairen materiaal van het leger zullen gebruiken, zoals bulldozers en vervoersmiddelen voor water.
Veel van de brandweermannen zijn vrijwilligers die nu al meer dan zes weken de vuurzee bestrijden. "We zullen alles blijven doen om ervoor te zorgen dat de brandweerlieden alles hebben wat ze nodig hebben", verklaarde Morrison nog.

Australische militairen worden normaal gezien niet ingezet voor binnenlandse operaties, maar de troepen helpen wel bij natuurrampen.

De Australische premier Scott Morrison bekijkt vanuit een helikopter de door de branden aangerichte schade in Gospers Mountain, New South Wales.
AP De Australische premier Scott Morrison bekijkt vanuit een helikopter de door de branden aangerichte schade in Gospers Mountain, New South Wales.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard Braeckmans

  Men steekt soms vuur aan om een strook af te branden zodat het aankomende uur niet verder kan, Jozef Van Vaerenbergh.

 • Jozef Van Vaerenbergh

  Op tv nieuws was duidelijk te zien hoe "een brandweerman" het vuur opnieuw aansprak met een soort gasbrander. De brand was op die plaats eerder gedoofd door de regen. Begrijpe wie kan !

 • Gino Verstraete

  Waarom zetten ze nu leger in als boot ver gezonken is en waarom helpen andere landen niet ze pratten dan over co2 uitstoot steek jullie weg

 • willem merken

  Het leger altijd verguist maar als de nood hoogst is zijn zij het weer die het mogen oplossen zowel in het buitenland als in het binnenland.

 • Batle Dehon Sergio

  Dat is dan ook weer goed op tijd.... moest al heel lang gebeurd zijn ik deze kritieke toestand...