Australië vliegt nu ook altijd met twee man

De maatregel komt er na de crash van Germanwings.
REUTERS De maatregel komt er na de crash van Germanwings.
Op alle vluchten van en naar Australië waarin meer dan vijftig passagiers zitten, moeten vanaf nu altijd twee bemanningsleden in de cockpit aanwezig zijn. Minister Warren Truss van Transport heeft dat vandaag besloten. Het gaat om binnenlandse en internationale vluchten.

Aanleiding is het vliegtuigongeluk met een toestel van Germanwings vorige week. Copiloot Andreas Lubitz sloot toen de andere piloot buiten de cockpit en liet het vliegtuig met 150 mensen aan boord vermoedelijk met opzet neerstorten in de Franse Alpen.

De nieuwe maatregel geldt onder meer voor vliegmaatschappijen Qantas, Jetstar en Virgin Australia. "De maatschappijen moeten met onmiddellijke ingang deze verandering doorvoeren", aldus Truss. De regels blijven in elk geval de komende twaalf maanden gelden. Daarna worden ze geëvalueerd.

Australië volgt het voorbeeld van onder meer KLM, Transavia, Germanwings, Lufthansa en easyJet. Die gaven vorige week al gehoor aan een richtlijn van het EASA, de Europese dienst voor veiligheid in de luchtvaart.