Australië trekt financiële steun duizenden asielzoekers in

Minister-president van Australië, Tony Abbott.
EPA Minister-president van Australië, Tony Abbott.
Tot wel 7.000 asielzoekers in Australië raken mogelijk de overheidssteun kwijt die betaalt voor onder meer voedsel en onderdak. Onder hen vallen ook studenten en mensen die al meer dan vijf jaar in Australië wachten op een uitspraak in hun asielzaak.  

Momenteel krijgen asielzoekers waarvan het lot in Australië onzeker is financiële steun van de overheid - zo'n 200 euro per week - en ondersteuning bij bijvoorbeeld traumaverwerking en het zoeken naar een huis. 

Daar wil de overheid nu een einde aan maken. De redenering: bijna alle visums van asielzoekers hebben inmiddels een automatische werkvergunning. Mensen die klaar zijn om aan het werk te gaan, moeten een job zoeken. Het ondersteuningsprogramma voor asielzoekers was altijd bedoeld als een kortetermijnoplossing, aldus een woordvoerder van de overheid tegenover The Guardian. "Mensen die kunnen werken, zullen zichzelf moeten onderhouden."

Volgens organisaties die zich over asielzoekers ontfermen, ligt het zo simpel nog niet. Mensen die naar Australië vluchten hebben te maken met allerhande moeilijkheden, zoals posttraumatisch stress-syndroom,  fysieke en mentale gezondheidsproblemen, en kleine kinderen die niet alleen kunnen worden gelaten.

Activisten denken dat het overheidsvoorstel desastreuze gevolgen zal hebben. Vele asielzoekers komen wellicht zonder onderdak en voedsel te zitten.

De overheid wil de komende twee maanden inventariseren wie in staat is om aan het werk te gaan. Overheidssteun stopt officieel in juni.
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Wat doet iemand zonder inkomen die toch geen job vindt met hongerige kinderen. Als die moet kiezen tussen jouw eigendom en zijn kinderen is die keuze niet eens zo moeilijk. En soms loopt dat wel eens uit de hand en komt er geweld van. Zo een lage uitkering is daar de goedkoopste oplossing voor. Het is dus niet eens solidariteit, maar puur eigenbelang. Al de rest valt duurder uit.

 • jean pierre Tibermont

  Niet meer dan normaal !!! Heel Europa loopt vol met steuntrekkers .

 • Anita Billen

  Aub Belgische politiekers neem hier eens een voorbeeld aan.

 • piet Heyn

  Zoals ik al eerder heb laten weten is Tony abbott geen minister president meer van Australië! Enige research?

 • PATRICK VAN STEEN

  Geweldig initiatief! Daar kan de graaiende "Ander Volk Eerst" overheid van Belgorokko een flinke les van leren!!