Australië stelt veto tegen Chinese kopers voor landbouwbedrijf

Australië heeft donderdag zijn veto gesteld tegen de verkoop van de grootste veehouderij ter wereld, het bedrijf S. Kidman and Co. Het land riep voor het veto "het nationaal belang" in. Naar verluidt was de koper Chinees.

De publieke opinie in Australië is bezorgd over de Chinese appetijt voor heel wat Australische landbouwgebieden. Sinds maart heeft de regering daarom haar controlebevoegdheid uitgebreid.

Nu wordt dus ook effectief ingegrepen, bij de verkoop van het veehoudersbedrijf van Sidney Kidman. Dat werd opgericht in 1899 en is zowat het grootste ter wereld, met 185.000 dieren en een oppervlakte van 101.411 vierkante kilometer of 1,3 procent van het Australische continent.

Volgens Australische media waren twee Chinese groepen, Genius Link Group en Shanghai Pengxin, geïnteresseerd. Ze wilden 350 miljoen Australische dollar (zo'n 234 miljoen euro) neertellen.

"Conform aan de aanbevelingen van de evaluatiecommissie voor buitenlandse investeringen, heb ik beslist dat de verkoop van S. Kidman and Co Limited in strijd is met het nationaal belang", aldus de minister van Financiën Scott Morrison donderdag. "Ik sta de verkoop aan de huidige voorwaarden niet toe".