Australië sluit zich bij Amerikaanse missie aan om scheepvaart in Straat van Hormuz te beschermen

De Australische premier Scott Morrison.
EPA De Australische premier Scott Morrison.
Australië doet mee aan een Amerikaanse missie om de scheepvaart te beschermen in de Straat van Hormuz. Premier Scott Morrison maakte bekend dat zijn land onder meer een marineschip zal inzetten. Dat meldt de Australische omroep ABC.

De Straat van Hormuz is een smalle waterweg bij Iran waar veel olietankers doorheen varen. In het gebied zijn de afgelopen tijd meerdere incidenten met vrachtschepen geweest, zoals de inbeslagname van de Britse tanker Stena Impero door de Iraniërs.

Morrison verdedigde zijn beslissing om mee te doen aan de missie, waarvoor zo'n tweehonderd Australische krachten worden uitgezonden, door te stellen dat het hinderen van de scheepvaart in het gebied schadelijk kan zijn voor de Australische economie, die in grote mate afhankelijk is van de olie die door de nauwe straat aangevoerd wordt. 

“De regering is bezorgd over de incidenten met de scheepvaart die zich de voorbije maanden in de Straat van Hormuz hebben voorgedaan. Dit destabiliserende gedrag vormt een bedreiging voor de Australische belangen in de regio”, aldus Morrison. “We hebben met onze bondgenoten en partners, met name de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, nauw samengewerkt rond deze kwestie die een impact heeft op de veiligheid en stabiliteit wereldwijd.” Alle staten moeten in overeenstemming met het internationaal recht kunnen rekenen op een veilige doorgang voor hun handelsschepen, luidde het voorts.

Eerder heeft ook het Verenigd Koninkrijk al aangegeven zich bij de Amerikaanse missie aan te sluiten. De relatie tussen de VS en Iran is verslechterd sinds president Donald Trump zijn land terugtrok uit het atoomakkoord met Teheran. De Amerikaanse president heeft het land ook weer zware sancties opgelegd.

Internationale energiebevoorrading

De Straat van Hormuz is van levensbelang voor de internationale energiebevoorrading. Het is de toegangspoort tot de olievelden van Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Irak en Iran. Een derde van alle olie en een derde van al het vloeibare gas wordt langs daar getransporteerd. Een militair conflict in de zee-engte zou de wereld direct voelen via een stijging van de olie- en gasprijzen.

Nadat in mei en juni verschillende olietankers in de regio werden aangevallen, lanceerden de Verenigde Staten in juni het idee een coalitie op te starten die de veiligheid van de scheepvaart in de Straat van Hormuz moet garanderen. Onder andere aan ons land, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werd gevraagd om zich aan te sluiten. Enkel het Verenigd Koninkrijk ging op die vraag in en nu dus ook Australië.

Een luchtbeeld van de Straat van Hormuz. Links de Amerikaanse president Trump.
AP Een luchtbeeld van de Straat van Hormuz. Links de Amerikaanse president Trump.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • paul tielens

    tielens paul Europa wacht af zoals altijd ,maar nu ,omdat ze wachten op de nieuwe Belgische Euro-commissaris.

  • Jeroen Dekop

    Australie en Engeland zijn de poedels van de VS.