Australië plaatst terugkerende burgers in quarantaine op eiland uit vrees voor coronavirus

Het detentiecentrum op Christmas Island dat in 2018 gesloten werd. Australiërs die uit China terugkeren, zullen in dit centrum in quarantaine worden geplaatst.
EPA Het detentiecentrum op Christmas Island dat in 2018 gesloten werd. Australiërs die uit China terugkeren, zullen in dit centrum in quarantaine worden geplaatst.
Australië start een operatie om zijn onderdanen te evacueren die gestrand zijn in de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus is uitgebroken. Ze zullen in eerste instantie in quarantaine worden geplaatst op Christmas Island in de Indische Oceaan. Het eiland diende eerder al als detentiecentrum voor asielzoekers.

De Australische premier Scott Morrison maakte bekend dat de Australische federale regering zal proberen haar "geïsoleerde en kwetsbare" onderdanen te evacueren die in China zijn gestrand als gevolg van de epidemie van het nieuwe virus. Kinderen en ouderen die momenteel in Wuhan City, de bakermat van de epidemie, verblijven, krijgen daarbij voorrang.

De geëvacueerden worden vervolgens in quarantaine geplaatst op Christmas Island, een rotsachtig eiland in de Indische Oceaan, tussen Australië en Indonesië, op drie uur vliegen van de stad Perth. Ze zullen er ondergebracht worden in een voormalig detentiecentrum voor asielzoekers, voor illegale immigranten die per boot arriveerden, dat gesloten werd in oktober 2018.

Het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken werd gecontacteerd door 600 Australiërs die zich hebben geregistreerd in de provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is.

Het tijdschema voor de repatriëring ligt nog niet vast, Canberra is afhankelijk van toestemming van Peking. Andere landen, waaronder de Verenigde Staten en Japan, hebben al een aantal van hun onderdanen geëvacueerd. Frankrijk, de Europese Unie en Canada proberen hetzelfde te doen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.