Australië in de ban van “catastrofaal” brandgevaar: tot 20.000 brandweermannen rukken uit

Hevige bosbranden in Taree, 350 kilometer ten noorden van Sydney.
AFP Hevige bosbranden in Taree, 350 kilometer ten noorden van Sydney.
De Australische deelstaat New South Wales verkeert in de hoogste staat van paraatheid nu er gevreesd wordt dat de vele bosbranden die de regio teisteren zich vandaag nog verder zullen verspreiden. De autoriteiten spreken van een rampzalige situatie en hebben de hoogste alarmfase afgekondigd. De brandweer waarschuwt voor de mogelijk "gevaarlijkste week ooit" op vlak van brandgevaar.

Door de warme temperaturen en de droge lucht is het brandgevaar extreem hoog en de hevige windvlagen zorgen ervoor dat gensters kilometers verderop voor nieuwe branden kunnen zorgen. Dat betekent volgens Australische media dat zelfs hartje Sydney en het iconische Opera House bedreigd worden. De voorbije dagen werd de stad ook al geregeld in een rokerige nevel gehuld en af en toe is een brandlucht te ruiken.

lees verder onder de foto:

De brandweer zet onder meer dit blusvliegtuig in.
AFP De brandweer zet onder meer dit blusvliegtuig in.
Taree.
AFP Taree.

Vandaag is er sprake van bijzonder zorgwekkende weersomstandigheden, die volgens voorspellers wel eens de geschiedenisboeken zouden kunnen halen. In het zakencentrum van Sydney, dat doorgaans kan profiteren van een verkoelende zeebries, loopt de temperatuur mogelijk op tot zo'n 40 graden, minstens 13 graden warmer dan op een gemiddelde novemberdag. Er worden voorts hevige windvlagen verwacht met een snelheid tot 80 kilometer per uur. 

Scholen gesloten

In de omgeving van Sydney houden intussen meer dan zeshonderd scholen uit voorzorg de deuren toe en zo goed als alle nationale parken in de regio van Sydney zijn verboden toegang. De autoriteiten roepen alle inwoners met klem op om weg te blijven van wandelpaden, kampeer- en picknickterreinen in en rond bosrijke gebieden.

In New South Wales, de dichtstbevolkte staat in Australië, braken vorige week tientallen verwoestende bosbranden uit. Maandag riepen de autoriteiten voor een week lang de noodtoestand uit. Vanochtend zijn er verspreid over de hele deelstaat nog steeds zo'n vijftig branden, waarvan ongeveer de helft nog niet onder controle is. Bij de branden zijn al drie mensen omgekomen. Zo'n honderd mensen, onder wie twintig brandweermannen raakten gewond. Meer dan 150 huizen zijn verwoest. Verwacht wordt dat die cijfers nog zullen oplopen. 

Koala’s bedreigd

Ook voor de dieren in het wild zijn de bosbranden een bedreiging. Zo kwamen de afgelopen weken al zeker 350 koala's om het leven in een reservaat in Port Macquarie en werden verschillende habitats vernield. De gewonde koala’s werden naar het koalaziekenhuis gebracht. De verzorgers vermoeden dat het ongeveer tien dagen zal duren vooraleer ze precies kunnen bepalen hoe erg de koalapopulatie eraan toe is. 

“Koala’s in de deelstaat New South Wales zitten absoluut in de problemen. Als deze achteruitgang hetzelfde tempo aanhoudt als de afgelopen twintig jaar, dan zouden koala’s tegen het midden van deze eeuw kunnen uitsterven”, besluit James Tremain van the Nature Conservation Council of New South Wales. 

Er bestaat geen consensus over het aantal koala’s in Australië. De schattingen variëren van 50.000 tot iets meer dan 100.000. Ze leven meestal in eucalyptusbossen in de oostelijke staten en aan de kustrand. De diertjes kunnen ongeveer twintig jaar oud worden en slapen dagelijks achttien uur. 

Rook boven een buitenwijk van Sydney.
EPA Rook boven een buitenwijk van Sydney.
Het vuur trok de afgelopen dagen al door Woodford, New South Wales.
EPA Het vuur trok de afgelopen dagen al door Woodford, New South Wales.
Lyn and Peter Iverson bekijken de resten van hun stal en kantoor in Koorainghat, New South Wales.
AP Lyn and Peter Iverson bekijken de resten van hun stal en kantoor in Koorainghat, New South Wales.
Brandweermannen gaan het vuur te lijf in Koorainghat, New South Wales.
EPA Brandweermannen gaan het vuur te lijf in Koorainghat, New South Wales.
Koorainghat, New South Wales.
EPA Koorainghat, New South Wales.
Een bord dat de kans op gevaar aanduidt in Richmond, ten westen van Sydney. De wijzer staat op ‘catastrofisch’, de zwaarste categorie.
EPA Een bord dat de kans op gevaar aanduidt in Richmond, ten westen van Sydney. De wijzer staat op ‘catastrofisch’, de zwaarste categorie.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jef Pauwels

    Laten we maar rustig onze planeet verder opstoken. Onze kinderen en kleinkinderen zullen ons dankbaar zijn.

  • Marie Vandam

    Het is er warm ja maar vroeger werd er preventief gekapt om juist dit te voorkomen,de groene lobby hield dat tegen,,,, men bouwde waar het in feite gevaarlijk was, de boeren liet men aan hun lot over ,dat verzwijgt men ook ! Resultaat mensen hun huis kwijt duizende dieren dood men moet niet alles op het veranderen van het klimaat steken maar, op de mens zelf !