Australië gaat grenzen strenger controleren

De Australische premier, Tony Abbott.
REUTERS De Australische premier, Tony Abbott.
Australië gaat strengere grenscontroles invoeren in het kader van de strijd tegen het terrorisme. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott vandaag gezegd, enkele dagen nadat de veiligheidsdiensten in Sydney een "imminente" terreuraanval konden verijdelen.

Op 10 februari werden twee jongemannen opgepakt die ervan beschuldigd werden aanslagen te hebben willen plegen in naam van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Beide mannen bleken in de loop van de laatste jaren in Australië te zijn toegekomen. De eerste verdachte kwam in 2009 Australië binnen met valse papieren en verkreeg in 2013 de Australische nationaliteit. De twee verdachte arriveerde in 2012 in het land. Ook de dader van de bloedige gijzeling in Sydney kreeg in 1996 een visum ondanks waarschuwingen van Teheran over het criminele verleden van de man.

"Het lijkt mij duidelijk dat we al degenen die mogelijk een bedreiging vormen voor ons land veel te lang het voordeel van de twijfel hebben gegund", verklaarde Abbott in een communiqué. "Er was het voordeel van de twijfel aan onze grenzen, het voordeel van de twijfel wat verblijfsvergunningen betreft en het voordeel van de twijfel bij het toekennen van de nationaliteit", betoogde de premier. "We zijn een vrije en rechtvaardige natie. Maar dat wil niet zeggen dat we moeten toelaten dat personen met slechte bedoelingen ons voor idioten nemen, zoals tot nu toe al te vaak is gebeurd. Dit moet stoppen", ging Abbott verder. De premier liet verder niet in zijn kaarten kijken over de aard van de nieuwe maatregelen, maar stelde een verklaring over de veiligheid in het vooruitzicht op 23 februari.