Australië en VS sturen noodhulp naar Myanmar

EPA
De Verenigde Staten en Australië gaan hulp sturen naar het door zware overstromingen getroffen Myanmar. Dat laten officiële bronnen weten. In het land vielen tientallen doden en zijn duizenden anderen het slachtoffer van het noodweer.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei dat Washington momenteel nauw samenwerkt met de Myanmarese autoriteiten. Kerry voegde daar aan toe dat de VS gaat aankondigen dat er hulppakketten ter plaatse zullen worden gestuurd.

De buitenlandminister betuigde tijdens dezelfde vergadering van de Association of South-East Asian Nations (ASEAN) in Kuala Lumpur zijn medeleven met de getroffenen, maar kon niet meer details geven over welke hulp de VS precies zal sturen.

"Australië voorziet twee miljoen dollar voor hulp", aldus minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop. "We werken samen met de Myanmarese regering en humanitaire partners om te bepalen hoe dat geld kan worden ingezet."

Weken van zware regenval tijdens de moesson hebben in het land aan zestig mensen het leven gekost. In het noorden zijn tienduizenden akkers vernield. De regering zei gisteren dat nu ook in het zuiden zware regenval wordt verwacht.

Plan International laat vandaag in een mededeling weten dat het hulp gaat sturen naar het land. De organisatie zet noodhulpacties op om tegemoet te komen aan de noden van de slachtoffers. Plan International focust vooral op kinderen en kwetsbare gemeenschappen.

REUTERS
EPA
AP
REUTERS