Australië breekt record: 104 kwartalen zonder recessie

reuters
De Australische economie heeft eind juni haar 26ste opeenvolgende jaar zonder recessie afgesloten. Het is nu al 104 kwartalen geleden dat de economie down under nog eens twee kwartalen na elkaar kromp. Dat is een nieuw record.

Er is sprake van een recessie wanneer de economie van een land twee kwartalen op rij krimpt. De laatste keer dat dat gebeurde in Australië was tussen januari en juni 1991. Sindsdien waren er wel enkele negatieve kwartalen, maar nooit twee opeenvolgende.

Australië is nu alleen recordhouder, volgens het Duitse persagentschap DPA. De Nederlandse economie raakte aan 103 kwartalen zonder recessie, tot de bankencrisis in 2008 daar een einde aan maakte.

In het voorbije fiscale jaar, dat tot eind juni liep, zette de Australische economie een groei neer van 1,9 procent, net onder de verwachtingen (2 procent). Het laatste kwartaal was de groei 0,8 procent, zo maakte het Australische bureau voor de statistiek bekend.

Philip Lowe, de gouverneur van de Australische centrale bank, verwacht de komende jaren een groei van zowat 3 procent.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Kemal Kranda

    Belgie heeft het record van kwartalen met recessie. Elk jaar opnieuw miljarden tekort voor zover ik mezelf herinner...