Australië bezorgd over migrantendeal met VS

photo_news
Het Witte Huis komt terug van de garantie dat de VS een groep gestrande migranten van Australië overneemt. De Australische premier Malcolm Turnbull benadrukte in het weekend nog dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump heeft toegezegd de afspraken na te komen, maar Australische media melden vandaag dat er grote obstakels zijn gerezen.

Trumps woordvoerder Sean Spicer had het plotseling over "het extreem doorlichten" van de migranten die Australië over wil dragen aan de VS. Het gaat om 1250 mensen, velen uit islamitische landen. Zij worden vastgehouden op eilanden in de Stille Oceaan en in Papoea-Nieuw-Guinea, omdat de Australische wet het verbiedt dat bootvluchtelingen onder wat voor status dan ook worden opgenomen.

Trump heeft recent het opnemen van vluchtelingen stilgelegd en een inreisverbod afgekondigd voor mensen uit een reeks overwegend islamitische landen. Turnbull heeft vorig jaar met de toenmalige regering in Washington afgesproken dat de VS een groep gestrande bootvluchtelingen opneemt en Australië een groep mensen uit Centraal-Amerika.

De recente acties van Trump zouden het uitvoeren van de vluchtelingendeal erg moeilijk maken, schatte de Sydney Morning Herald. Een groot aantal mensen die van de eilanden Manus (Papoea-Nieuwe-Guinea) en Nauru naar de VS zouden gaan, komen uit landen waar Trump nu geen reizigers van wil zoals Irak, Iran en Somalië.