Aussie dames eisen 2 miljoen na seksuele intimidatie

"Ik heb nog wel een kleerhanger in de koffer liggen." Dat zei een manager van Airservices Australia tegen een zwangere luchtverkeersleidster. De man was niet blij dat zijn werkneemster wat tijd vrij zou nemen. Samen met een ander slachtoffer van seksuele intimidatie spant de vrouw nu een proces in. Jacki Macdonald en Kirsty Fletcher eisen samen 2 miljoen Australische dollar (1,4 miljoen euro) schadevergoeding.

De pesterijen omvatten ook e-mails met porno, die naar het hele bedrijf in Melbourne werden gestuurd. Klachten hierover vielen in dovemansoren. De vrouwen die naar de rechter stapten, beweren dat de intimidatie hun carrières verwoestte. Hun schadeclaim moet het loonverlies vergoeden.

"Al wat ik wou, was luchtverkeersleider zijn", zei Macdonald. "Ik zou het vanuit mijn garage doen. Maar als ik morgen terug naar die werkplek zou moeten, dan zou ik geen twee stappen vooruit kunnen."

Manager ontslagen

Een van de managers werd alvast de laan uitgestuurd. Hij stelde op zijn eigen respectloze en schandalige manier een abortus voor aan zijn werkneemster die pas zwanger was. "Hij had nog wel een kleerhanger in de koffer van zijn wagen liggen." In juridische termen is dat lichamelijke bedreiging van een zwangere vrouw.

Na jaren van pesterijen boden de twee vrouwen uiteindelijk zelf hun ontslag aan. (jv)