Audiofragmenten opgedoken van radioverkeer tussen Brits en Iraans oorlogsschip

Leden van de garde laten zich uit een helikopter op het schip zakken.
AFP Leden van de garde laten zich uit een helikopter op het schip zakken.
Nu Iran en Groot-Brittannië na de inbeslagname van een Britse tanker in een tankercrisis verzeild zijn geraakt, zijn audiofragmenten van het incident opgedoken. Zo is onder meer te horen hoe de Iraniërs aan het Britse marineschip HMS Montrose zeggen dat ze de Stena Impero omwille van veiligheidsredenen willen inspecteren. 

Intussen roept Oman op tot een diplomatieke oplossing voor het incident in de straat van Hormoez.
De opname werd vrijgegeven door Dryad Global, een Brits bedrijf actief rond maritieme veiligheid, meldden de Britse zenders BBC en Sky News via hun nieuwssites. Er valt te horen hoe de Iraanse Revolutionaire Garde een schip oproept om de koers te veranderen: "Als jullie gehoorzamen zullen jullie veilig zijn".

Het Britse marineschip was wel in de regio, maar te ver weg om tussenbeide te komen. HMS Montrose benadrukt aan de tanker dat ze door een internationaal erkende zeestraat varen en het internationaal maritiem recht hen een veilige doorvaart garandeert. Het fregat vraagt aan het Iraanse schip bevestiging dat ze "niet de intentie hebben het internationaal recht te schenden" en het schip willen enteren.

(Lees hieronder verder.)

Sancties

Intussen blijft het ook vandaag verklaringen regenen in Londen en Teheran. Staatssecretaris voor Defensie Tobias Ellwood zegt dat de Britse regering verschillende opties bekijkt om Iran van repliek te dienen, inclusief sancties. Gisteren al zei buitenlandminister Jeremy Hunt dat de regering maandag het parlement zal informeren over verdere stappen.

De Iraanse ambassadeur in London waarschuwde via Twitter dan weer voor een escalatie. Dat zou "behoorlijk gevaarlijk en onwijs zijn" op een gevoelig tijdstip in de regio. Maar Iran is vastberaden en voorbereid op verschillende scenario's, klonk het.

Onderzoek

De tanker van de Zweedse rederij Stena vaart onder de Britse vlag. Aan boord zijn 23 bemanningsleden: achttien Indiërs, drie Russen een Filipijn en een Let. Zij moeten volgens de havenautoriteit van Bandar Abass in Zuid-Iran zolang het onderzoek loopt aan boord blijven. De snelheid van het onderzoek hangt af van de medewerking van de bemanning. De 23 verkeren in goede gezondheid, klonk het op een Iraanse zender.

Intussen roept Oman beide landen op tot een diplomatieke oplossing. Oman roept Iran op het schip vrij te geven. Het sultanaat onderhoud in tegenstelling tot de meeste Arabische buren wel goede diplomatieke banden met Iran. Oman ligt aan de overzijde van de strategisch belangrijke zeestraat waarlangs vele tankers passeren op weg naar de olievelden in het Midden-Oosten. 

Volgens Londen werd het schip onderschept in Omaanse wateren, in tegenstrijd met het internationaal recht. Volgens Iran was er sprake van maritieme inbreuken en werd het schip onderschept nadat het met vissersboot botste.

Bekijk ook:

Indrukwekkende beelden van inbeslagname Britse tanker

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Said Mezi

  @ Luke Vincke, ben blij dat er nog mensen zijn die zoals u denken en zich niet laten misleiden hoedje af !

 • Luke Vincke

  @ Jos Verelst Hoe wil je dan "hard terugslaan" tegen Britse piraten zoals bij Gibraltar? Ze ophangen zoals de Britten zelf nog deden in de 18de eeuw? En dergelijke actie uitgevoerd door een staat werd altijd zonder uitzondering beschouwd als een oorlogsdaad. Je kunt Iran niet verwijten wat je goedkeurt voor GB. Het is wel ingebakken in het koloniale Westerse denkpatroon.

 • Paul De Mol

  Jos Verelst: En wat dan met de Britse piraterij bij Gibraltar? Is daar nu geen vrije doorvaart meer mogelijk? Het wordt hoog tijd om die overmoedige kolonialistische westerse regimes een lesje te leren.

 • yves power

  Volgende keer moeten ze die helikopter gewoon uit de lucht schieten als ze de kans hebben

 • Werner Van den brouck

  De Britten hadden de Iraanse tanker in Gibraltar niet in beslag moeten nemen, nu zitten ze met een gebakken brood van eigen deeg..