Audi grijpt in na studie over oorlogsverleden

PHOTO_NEWS
De voorloper van autobouwer Audi heeft tijdens het naziregime veelvuldig gebruik gemaakt van dwangarbeid. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de Duitse autobouwer zelf. Als reactie gaat het bedrijf onder meer een pensioenfonds een nieuwe naam geven.

Duitse historici namen, op vraag van Audi zelf, het oorlogsverleden van het bedrijf onder de loep. Daaruit blijkt de grote verwevenheid van voorganger 'Auto Union' met het naziregime, en in het bijzonder het veelvuldig gebruik van dwangarbeid.

Zo richtte de SS voor Auto Union verschillende werkkampen in, waar meer dan 3.700 gevangenen dwangarbeid moesten verrichten. Nog eens 16.500 dwangarbeiders, die niet in kampen zaten, werden ook ingezet voor Auto Union.

De studie wijst de toenmalige directie van Auto Union met de vinger, in het bijzonder topman Richard Bruhn.

Als reactie zal het bedrijf verscheidene teksten in het bedrijfsmuseum en op het internet aanpassen, aldus een woordvoerder maandag. De voorzitter van de ondernemingsraad, Peter Mosch, wil een pensioenkas van het bedrijf, die genoemd is naar Bruhn, nu een andere naam geven.

Moederbedrijf Volkswagen liet de eigen oorlogsgeschiedenis al in de jaren negentig uitgebreid doorlichten, en nam deel aan een stichting van de Duitse industrie, die al meer dan 4,4 miljard euro uitbetaalde aan slachtoffers van dwangarbeid onder het nazisme.

REUTERS