Atoomakkoord over en uit: Iran gaat meer verrijkt uranium produceren

De kerncentrale in de Iraanse havenstad Bushehr. (Foto uit 2007)
AFP De kerncentrale in de Iraanse havenstad Bushehr. (Foto uit 2007)
Iran is gestopt met meerdere verplichtingen die zijn opgenomen in het atoomakkoord. De Nationale Veiligheidsraad heeft daartoe opgeroepen, meldt het Iraanse persbureau ISNA.

Een functionaris van de veiligheidsraad heeft anoniem tegen het persbureau gezegd dat het meer verrijkt uranium gaat produceren. Het in 2015 vastgestelde maximum laat Iran dus los. Ook wordt meer zwaar water gemaakt dan was toegestaan volgens het atoomakkoord. Zwaar water wordt onder meer gebruikt om waterstofbommen te maken.

Het atoomakkoord werd in 2015 gesloten, maar de Verenigde Staten stapten er vorig jaar uit. Iran liet de andere ondertekenaars van het akkoord vorige week weten een aantal afspraken niet meer te zullen naleven.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Iran zal "ons" echt niet aanvallen, en Iran is ook nog nooit een oorlog begonnen! Dat ze delen van het akkoord niet meer respecteren is logisch, nadat de VS zich er eenzijdig uit hebben teruggetrokken en landen die nog wél zaken willen doen met Iran bestraffen.

 • Kaveh Ahangar

  Wel zolang Trump President is van VS loopt elke land in gevaar en helaas nog Europa nog andere landen kunnen er iets aan doen gezien VS de dollar zal uitspelen tegen eendere wie die voor hen te komen staan.

 • Michel Van Limbergen

  Dank u Trump voor uw kortzichtige optreden! Dank u Europa voor uw zwak optreden, echte lakeien van één staat!

 • raf janssens

  Dank U Donald. Je hebt de wereldvrede weeral een stapje verder achteruitgeslagen.

 • jos beverke

  Ze confirmeren gewoon wat ze in alle stilte altijd aan het doen waren!Denken die Iraanse rokken politici nu werkelijk dat de VS dat niet wist en gelijk Europa selectief blind was om economische redenen?