Athene maakt zich zorgen over "uiterst verontrustende" toestroom van vluchtelingen via grensrivier Evros

Archiefbeeld uit 2016 van een oversteekpoging van migranten aan de Grieks-Macedonische grens. Tegenwoordig is de Grieks-Turkse grensrivier Evros heel populair.
AP Archiefbeeld uit 2016 van een oversteekpoging van migranten aan de Grieks-Macedonische grens. Tegenwoordig is de Grieks-Turkse grensrivier Evros heel populair.
Smokkelaarsbendes brengen steeds meer migranten via de Grieks-Turkse grensrivier Evros (Turks: Meric) naar Griekenland. De situatie is "uiterst verontrustend", zei de Griekse minister van Migratie Dimitris Vitsas vandaag in het parlement in Athene. 

Alleen al deze voormiddag zijn volgens de minister 340 mensen over de grensrivier vanuit Turkije naar Griekenland gekomen. In maart telden de Griekse autoriteiten 1.658 mensen. Een jaar eerder hadden in maart slechts 262 migranten de Evros overgestoken.

Ook op de eilanden in de Egeïsche Zee komen volgens Vitsas weer meer migranten dan vorig jaar aan. In 2017 arriveerden gemiddeld 54 migranten per dag vanuit Turkije op de Griekse eilanden. "De afgelopen dagen staken echter gemiddeld 200 mensen over. Vandaag alleen al zijn er 206 aangekomen", zei de Griekse minister.

De hotspots op de grootste eilanden Lesbos, Chios en Samos zitten nokvol. De migranten protesteren voortdurend tegen die omstandigheden. Gisteren liepen bij rellen op het eiland Lesbos minstens tien migranten verwondingen op.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Paul Peelos

  Blijkbaar wordt er niets ondernomen om dit tegen te gaan. Als dat zo doorgaat dan zijn hun landen binnenkort leeg en de onze overvol. Het is onmogelijk dat dit allemaal mensen zijn die vluchten omdat ze geen andere keuze hebben. Het opzet is een georganiseerd beuken op onze beschaving. We zijn echt op weg naar een "Mad Max" scenario. Niemand zal nog een thuis hebben.

 • vandekempen bart

  uitwijzen!

 • Benny Van den broeck

  Turkije en Griekenland twee europese landen die altijd miserie hebben met de vluchtelingen..

 • Gerry Cle

  Als iedereen die tegen migratie is nu eens geld stort zodat de Grieken meer en betere grensbewaking kunnen organiseren. Of we moeten de EU meer macht en geld geven zodat zij onze buitengrenzen kunnen bewaken ipv de individuele landen.

 • roland peeters

  Over de tienduizenden Noord Koreanen die uitgebuit worden in de scheepswerven in Polen en in bedrijven in andere Oostblok landen blijft het stil!