Athene brengt honderden vluchtelingen naar het vasteland

AP
Om de overvolle vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee te ontlasten, heeft de regering in Athene vandaag circa 500 migranten naar het vasteland laten overbrengen. Honderden anderen zullen de komende dagen naar de haven van Piraeus gebracht worden. Dat heeft de staatsomroep ERT gemeld.

Het is de bedoeling om tegen het einde van het jaar meer dan 10.000 migranten naar het vasteland te brengen. De laatste maanden is de toestroom van vluchtelingen en migranten weer vergroot. Alleen in september zijn er volgens cijfers van het VN-agentschap UNCHR 10.258 migranten op de eilanden gearriveerd. Het jaar voordien waren er slechts 3.960 mensen uit Turkije naar de eilanden gekomen.

Op de eilanden Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos verblijven momenteel 30.000 migranten, het hoogste aantal sinds de overeenkomst tussen de EU en Turkije uit maart 2016. Volgens die overeenkomst kunnen alle vluchtelingen en migranten die illegaal vanuit Turkije naar Griekenland komen, teruggestuurd worden. De verwerking van de asielaanvragen op de Griekse eilanden verloopt erg traag vanwege het gebrek aan personeel om de aanvragen te behandelen. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • diane colman

  Ja de immigratie draait weer op volle toeren en Europa laat alles maar begaan. Ik vind het goed dat de Vlaamse Regering gaat snoeien in het kindergeld en immigratiebeleid want er staat ons nog één en ander te verwachten.

 • paul piens

  De deur staat weer helemaal open. Zodra migranten beseffen dat ze toch naar het vasteland zullen gebracht worden, zullen de kandidaat migranten niet meer te stoppen zijn. Hoe meer men er overbrengt, hoe meer er vanuit Turkije zullen komen. Wie dat niet wil snappen is ofwel van kwade wil ofwel oerdom.

 • Paul Philippaerts

  Die moesten toch terug naar Turkije? De pers helpt de leugens te overleven. Het helpt dus toch om alsnog de oversteek te maken. Dan moet je natuurlijk niet verwonderd zijn dat er nieuwe overtochten gepland worden door de smokkelaars. Ongelofelijk. En het grootste gedeelte van Irak is niet meer in oorlog. Die gasten moeten toch allemaal onmiddellijk terug. Of wordt er gewacht op minderjarigen, die dan later voor gezinshereniging kunnen zorgen. De vluchtelingen kennen onze wetten wel.

 • pascal devillé

  Dat duurbetaald akkoord tussen Turkije en de EU stelt dus niet veel voor in de praktijk.

 • HUGO VERLOT

  Na aankomst altijd terugsturen naar Turkije. Liefst binnen de week. Na enkele maanden zal dit zichzelf oplossen.