Astronauten van ISS verbreken ongepland Russisch record van langste ruimtewandeling

Alexander Misurkin en Anton Shkaplerov
AP Alexander Misurkin en Anton Shkaplerov
De ruimtevaarders Anton Sjkaplerov en Aleksandr Misoerkin hebben gisteren het Russische record van de langste ruimtewandeling verbroken. Het duo installeerde een nieuwe antenne op het internationaal ruimtestation ISS.

Sjkaplerov en Misoerkin startten om 16.35 uur Belgische tijd hun uitje om te werken aan communicatiehardware op het Russische segment van het ISS. Volgens het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA moesten ze een elektronische box verwijderen voor een antenne op de besturingsmodule Zvezda en een opgewaardeerd exemplaar installeren. De antenne dient voor communicatie tussen de Russische modules en de vluchtleiding Tsoup nabij Moskou.

Gepland was dat ruimtewandeling 6,5 uur zou duren. Omdat de installatie van de nieuwe antenne minder vlot verliep dan voorzien, bracht het duo uiteindelijk 8 uur en 13 minuten buiten het station door, 6 minuten meer dan het vorige Russische record. Het gaat om de op vier na langste ruimtewandeling ooit.

Canadarm-2

De ruimtewandeling van vrijdag is de tweede van dit jaar. De Amerikaan Mark Vande Hei en zijn landgenoot Scott Tingle werkten vorige week aan de Canadese robotarm Canadarm-2. 

Vorige maandag zouden de Vande Hei en de Japanner Norishige Kanai opnieuw naar buiten zweven om reparatiewerk te verrichten aan de Canadarm-2, maar dat uitje is vanwege een softwareprobleem, dat intussen is verholpen, naar midden februari uitgesteld.

Voor de bouw en het onderhoud van het ISS is al meer dan tweehonderd keer in de ruimte gewandeld. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.