Assad kreeg ooit hoogste Franse onderscheiding, maar moet die nu inleveren

REUTERS
De Syrische president Bashar al-Assad verliest binnenkort de Franse decoratie van het Franse Legioen van Eer. De decoratie is de hoogste Franse onderscheiding.

De beslissing om Assad de onderscheiding te ontnemen, volgt enkele dagen na het bombardement op enkele doelwitten in Syrië door onder meer Frankrijk en de Verenigde Staten. 

Het was de toenmalige Franse president Jacques Chirac die Assad in 2001 benoemde in het Legioen van Eer, kort nadat hij zijn vader had opgevolgd. Chirac dacht immers dat de zoon van president Hafez al-Assad meer zou openstaan voor democratisch gedachtegoed.

In 2010 werd het makkelijker om de onderscheiding in te trekken bij buitenlanders die "handelingen stellen die ingaan tegen de eer". Vorig jaar nam Macron de onderscheiding van de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein af, en ook wielrenner Lance Armstrong en modeontwerper John Galliano raakten de voorbije jaren hun decoratie kwijt.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mario Bocque

  Doctoraten, medailles en onderscheidingen hebben geen enkele waarde ! Zelfs de grootste misdadigers in de geschiedenis hadden ze.

 • ETIENNE BOECKX

  Stop aub met uitdelen van medailles ! Door de eeuwen heen kregen de grootste massamoordenaars zulke medailles ( Hitler, Napoleon, Hendrik VIII)

 • Erby Herman

  Dat zal hem niet te veel pijn doen.

 • RENE LENAERTS

  Een gebaar dat niets zal veranderen. De Syriërs zijn oorlogsmoe en in de greep van krijgsheren. Sluit een pakt met de "duivel" Assad, laat de Russen met rust en het komt goed. Zo niet zullen wij ook de rest van Syrië moeten opvangen.

 • DIRK VAN DESSEL

  Nikske van 'gegeven is gegeven" !