Aspirant-strijders al-Qaida krijgen 25 jaar cel in VS

Een Amerikaanse soldaat in Afghanistan.
ANP Een Amerikaanse soldaat in Afghanistan.
In de Amerikaanse staat Californië zijn twee mannen die wilden toetreden tot terreurorganisatie al-Qaida veroordeeld tot 25 jaar cel. Dat heeft het ministerie van Justitie bekendgemaakt.

De veroordeelden, Sohiel Omar Kabir (37) (geboren in Afghanistan, maar woonachtig in Pomona, Californië) en Ralph Deleon (26) uit Ontario werden volgens justitie in het zuiden van de staat Californië getraind in het gebruik van vuurwapens om voorbereid te zijn op hun missie. Ze wilden vanuit Afghanistan aanvallen uitvoeren op Amerikanen.

Het tweetal werd in september vorig jaar door de jury van een federale rechtbank schuldig bevonden aan samenzwering om materiële steun te verlenen aan terroristen en samenzwering voor de moord op het Amerikaanse leger en overheidspersoneel.

Openbaar aanklagers beschouwen Kabir als de initiatiefnemer. Hij zou behalve Deleon ook een andere beschuldigde, Miguel Alejandro Santana Vidriales, hebben geïntroduceerd in de theologie van de islam. Na zijn bezoek aan Afghanistan, in 2012, heeft Kabir hen volgens justitie aangemoedigd zich aan te sluiten bij al-Qaida. Later dat jaar werd ook een derde persoon, Arifeen David Gojali, gerekruteerd voor de jihad. Santana en Gojali zijn reeds schuldig verklaard en zijn in afwachting van hun veroordeling.

Hun terroristische plannen werden tegengehouden door de FBI. Het onderzoeksbureau pakte in november 2012 Deleon, Santana en Gojali op, die van plan waren om naar Mexico te rijden en van daaruit naar Afghanistan te vliegen. Kabir werd in hechtenis genomen door legerpersoneel in Afghanistan.