Asielzoekers moeten bij aankomst in Oostenrijk voortaan tot 840 euro betalen

Vluchtelingen bij de Hongaars-Oostenrijkse grens in 2015.
AFP Vluchtelingen bij de Hongaars-Oostenrijkse grens in 2015.
Oostenrijk krijgt een nieuwe verscherping van zijn asielwetgeving. De coalitie van de rechtsconservatieve ÖVP en extreemrechtse FPÖ presenteerde vandaag een pakket wetten dat ze voor de zomer wil laten goedkeuren. Dat pakket houdt onder meer in dat vluchtelingen die in Oostenrijk aankomen tot 840 euro cash zullen moeten betalen. 

Met dat bedrag zullen asielzoekers zelf een deel van de procedurekosten moeten betalen, legden bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) en vicekanselier Heinz-Christian Strache (FPÖ) uit. De regering wil zo illegale migratie en misbruiken tegengaan, en het land minder aantrekkelijk te maken voor asielzoekers.

Voortaan wordt het ook mogelijk om gsm's uit te lezen, om doorslaggevende tips te krijgen over de herkomst, de reisroute of mogelijke criminele handelingen. Met de nieuwe wetgeving zullen veroordeelde migranten het land uitgezet kunnen worden. Daarnaast zullen asielaanvragers die "op vakantie gaan in het thuisland" elk verblijfsrecht in Oostenrijk verliezen. Ook de sociale hulp voor vluchtelingen zou teruggeschroefd worden.

Bij haar aantreden maakte de Oostenrijkse regering al duidelijk dat ze een zo streng en efficiënt mogelijk asielbeleid wil. Vanuit oppositie en middenveld kwam er al kritiek op de regeringsplannen. Sinds 2016 heeft Oostenrijk een maximumgrens voor asielaanvragen. In 2018 ligt die op 30.000.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Traen

  Zou een voorbeeld voor de andere landen moeten zijn. Er zijn misschien erg veel rechten maar plichten zijn er ook.

 • thierry de koninck

  Als ze hier geen 840€ hebben komt het ocmw wel tussen

 • bjorn nuyttens

  wat is 840 euro als ze die zelfde maand nog 1500 euro dop (leefgeld) krijgen ronduit belagelihk

 • Jan De Cock

  Zou 10000 Euro moeten zijn in gans Europa !

 • joannes Roderigas

  degene die dat niet betalen sturen ze zo naar ja hoor waar denk je hier ontvangen ze geld.