Ashton Carter is nu echt de nieuwe VS-minister van Defensie

REUTERS
De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met de kandidatuur van Ashton Carter als nieuwe minister van Defensie. Hij moet in de resterende twee jaar van het presidentschap van Barack Obama met name de "oorlog tegen de Islamitische Staat" in Irak en Syrië superviseren. De 60-jarige Carter, viceminister van Defensie van oktober 2011 tot december 2013, is al de vierde man aan het roer van het Pentagon sedert Obama zijn intrek in het Witte Huis nam. Carter lost in die functie de Republikein Chuck Hagel af, die in november na amper twee jaar zijn C4 gaf, naar verluidt op vriendelijk verzoek van de Wittehuisbaas.

De senatoren keurden Carters kandidatuur goed met 93 stemmen tegen vijf. De man kan dan ook rekenen op sympathie van zowel (zijn eigen) Democraten als Republikeinen. Zelfs de Republikeinse havik John McCain, gepatenteerd criticus van Obama's beleid wanneer de president niet voor bommencampagnes kiest, heeft woorden van lof voor de man die geldt als een kopstuk op het gebied van de "nationale veiligheid".

Carter werkte reeds voor de vorige Democratische president Bill Clinton (1993-2001) als staatssecretaris voor internationaal veiligheidsbeleid.

Ondanks alle lof hangen toch enige dreigende wolken boven D.C. Carter is volmondig voorstander van wapenleveringen aan Oekraïne; Obama is naar verluidt iets sceptischer over de kwestie, die onvermijdelijk tot een verdere escalatie van het geweld zou leiden. Het Witte Huis maakte na Carters verklaringen over Kiev duidelijk, dat Obama als opperbevelhebber steeds het laatste woord heeft.