Asbesthandel bloeit in ontwikkelingslanden

Hoewel het om een kankerverwekkend goedje gaat en het gebruik ervan verboden is in de Europese Unie en vier andere landen, bloeit de verkoop van asbest in de ontwikkelingslanden. De asbestindustrie negeerde de boycots en beperkingen in 52 landen om de stof te slijten in ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit een onderzoek van de BBC en het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten, dat vandaag werd gepubliceerd.

Meer dan de helft van de 2 miljoen ton asbest die vorig jaar wereldwijd werd gedolven, werd uitgevoerd naar dergelijke landen, zoals India en Mexico, waar de vraag naar goedkope bouwmaterialen groot is, luidt het in het dossier. Het leeuwendeel van de asbest die aan die landen werd verkocht, is terug te vinden in de structuur van woningen, het dak van gebouwen of leidingen van drinkbaar water.
 
De journalisten merken op dat de tweede grootste markt ter wereld, India (na China), in 2008 350.000 ton asbest heeft verbruikt en dat het gebruik er met 83 procent is toegenomen sinds 2OO4. "Wat echt ongelukkig is, is dat hoewel ze zich bewust zijn van de gevaren, (de mensen uit die landen) het blijven gebruiken omwille van de bescheiden prijs en de grote hoeveelheid ervan", stelt een Indiase journalist die aan het negen maanden durende onderzoek meewerkte. (afp/adb)