Artsen Zonder Grenzen zoekt veilige haven voor 141 geredde migranten

REUTERS
Hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen vraagt Europa om snel de dichtstbijzijnde veilige haven ter beschikking te stellen voor de 141 migranten die vrijdag gered werden op de Middellandse Zee door de Aquarius. Intussen is het schip opnieuw aan een reddingsoperatie begonnen.

De operatie was de eerste voor Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée na het vertrek van het schip vorige week woensdag in Marseille. Bij een eerste redding ter hoogte van de Libische stad Zuara in internationale wateren werden 25 migranten opgevist, wat later volgden er nog eens 116.

EPA

De hulporganisatie roept de Europese overheden nu op een veilige haven aan te wijzen voor de 141 geredde mensen. Bij een vorige reddingsmissie -eerder deze zomer- belette de Italiaanse regering de Aquarius om met honderden migranten een haven van het land binnen te lopen. Het schip was dagenlang op zee geblokkeerd en voer uiteindelijk naar het Spaanse Valencia.

REUTERS

"Erken ernst van humanitaire crisis"
"Het lijkt erop dat het principe van het verlenen van bijstand aan personen in nood op zee onder druk staat", stelt AZG in een mededeling. "We roepen alle Europese regeringen en hun relevante maritieme reddingsautoriteiten op om de ernst van de humanitaire crisis in het Middellandse Zeegebied te erkennen en snel toegang te verlenen tot de dichtstbijzijnde veilige locatie."

REUTERS

AZG wil dat er op de Middellandse Zee de broodnodige humanitaire hulp wordt geboden in plaats van ze te belemmeren. "De Aquarius is samen met één andere boot momenteel de enige die reddingsoperaties uitvoert op de Middellandse Zee."

REUTERS56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN DESSEL

  Foert, grenzen dicht en terug naar Libië. Geen subsidies voor NGO's die collaboreren per ferry met mensensmokkelaars

 • annelies dilien

  Terug van waar ze gekomen zijn. Gedaan met liefdadigheid. We hebben zelf genoeg mensen die in de miserie zitten. En die moeten dan meestal nog schuiven voor hun.

 • Gaston Armi

  Vaar ze naar een Britse haven, en ondervind hoe arrogant en niet-Europees de Britten zijn. Waarom moeten wij alles opvangen, en de Britten niets??

 • Lodewijk Placklé

  terug naar Afrika daar is plaats in overvloed

 • lieve vanderstraeten

  er zijn kusten genoeg in afrika, waar ook veel veilige landen zijn. Dus bring ze daar naartoe.