Artsen zonder Grenzen woedend na dodelijke luchtaanvallen op ziekenhuis

Amerikaanse luchtmacht bevestigt luchtaanvallen, zestien doden

Bij dageraad woeden nog enkele brandjes in het gebombardeerde deel van het ziekenhuis.
ANP Bij dageraad woeden nog enkele brandjes in het gebombardeerde deel van het ziekenhuis.
Het zorgcentrum van Artsen zonder Grenzen in de Afghaanse stad Kunduz, die door het leger veroverd werd op de taliban, is "zeer ernstig beschadigd" door nachtelijke bombardementen. Bij het bombardement zijn minstens 19 doden en 37 gewonden gevallen. De Amerikaanse luchtmacht geeft toe dat er een bombardement was om 2.15 uur plaatselijke tijd, en dat ze het ziekenhuis mogelijk raakten.

Volgens Artsen zonder Grenzen heeft het de afgelopen maanden verschillende keren de coördinaten van het ziekenhuis doorgegeven aan de Afghaanse en Amerikaanse autoriteiten. De laatste keer gebeurde dat deze week. Op die manier wil de organisatie net vermijden dat het ziekenhuis zou geraakt worden.

Vandaag werd de locatie nogmaals doorgegeven, maar de bombardementen gingen daarna nog dertig minuten door, stelt AzG.

Het militaire bondgenootschap NAVO erkent dat in de nacht van vrijdag op zaterdag luchtaanvallen zijn uitgevoerd in de Afghaanse stad. Daarbij heeft mogelijk ook het ziekenhuis schade opgelopen. Het gebouw zou niet het doelwit zijn geweest. Een woordvoerder van de NAVO-missie laat weten dat het om "collateral damage" zou kunnen gaan bij Amerikaanse bombardementen.

De bombardementen werden "uitgevoerd tegen personen die een bedreiging vormden voor de coalitietroepen, en zouden collateral damage veroorzaakt kunnen hebben in een medisch centrum dat zich in de nabijheid bevindt", aldus kolonel Brian Tribus.

De doden zijn 12 AZG-medewerkers en zeven patiënten, onder wie drie kinderen. Van de 19 gewonde AZG-medewerkers verkeren er vijf in kritieke toestand. Ten tijde van het bombardement bevonden zich 105 patiënten en 80 personeelsleden, Afghanen en buitenlanders, in het ziekenhuis.

Het ziekenhuis na de aanval.
ANP Het ziekenhuis na de aanval.

Geschokt

De hulporganisatie zei in een verklaring "diep geschokt te zijn door de aanval, het doden van onze medewerkers en patiënten en de schade die het toebrengt aan de gezondheidszorg in Kunduz."

Volgens AzG is het gebouw meerdere keren geraakt. In eerste instantie was er sprake van drie dodelijke slachtoffers onder AzG-medewerkers, maar dat is opgelopen tot twaalf. Ook het Internationale Rode Kruis reageert geschokt. "Aanvallen als deze ondermijnen de capaciteit van humanitaire organisaties om het Afghaanse volk te helpen wanneer zij het meest hulp nodig hebben", zegt Jean-Nicolas Marti, het hoofd van het Rode Kruis in Afghanistan.

"Diepgaand onderzoek noodzakelijk"
Het bombardement is inmiddels veroordeeld door de Verenigde Naties en door de Europese Unie bestempeld als "schokkend". De VN-hoge commissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra'ad al-Hussein, eiste een diepgaand onderzoek en zei dat voor zulke daden, mogelijk een oorlogsmisdaad, "geen verontschuldigingen bestaan".

De VS-ambassade in Kaboel had het over "een tragische gebeurtenis". Het Pentagon beklemtoonde de noodzaak van een "diepgaand onderzoek".

EPA
In dit deel van het ziekenhuis, dat niet geraakt werd, worden verder medische zorgen toegediend.
AFP In dit deel van het ziekenhuis, dat niet geraakt werd, worden verder medische zorgen toegediend.

In de hele noordoostelijke regio van Afghanistan is de kliniek van Artsen zonder Grenzen de enige waar levensreddende zorg voor ernstige gewonden beschikbaar is.

De stad Kunduz was de afgelopen tijd het toneel van zware gevechten tussen regeringstroepen en de fundamentalistische Taliban. Sinds de uitbraak van die gevechten heeft Artsen Zonder Grenzen zo'n 400 gewonden verzorgd. De Afghaanse regering zei donderdag Kunduz weer in handen te hebben. De opstandelingen ontkenden dat. De Verenigde Staten hebben deze week twaalf luchtaanvallen gelanceerd op de stad, als ondersteuning voor de Afghaanse regering.