Artsen zonder Grenzen vraagt diepgaand internationaal onderzoek naar aanval

Een gewonde van de aanval wordt verzorgd in Kaboel.
ANP Een gewonde van de aanval wordt verzorgd in Kaboel.
Artsen zonder Grenzen heeft een internationaal onderzoek gevraagd na het Amerikaanse bombardement op het ziekenhuis van de ngo in het Noord-Afghaanse Kunduz. AzG-voorzitster Joanne Liu spreekt over een "aanval op de Conventies van Genève."

De hulporganisatie zegt geen vertrouwen te hebben in een "intern militair onderzoek". "Het was niet alleen een aanval op ons ziekenhuis. Het was een aanval op de Conventies van Genève. We kunnen dit niet aanvaarden", aldus Liu.

Een "internationale humanitaire commissie" wordt voorzien door de Conventies van Genève, die de regels vastleggen van humanitair recht tijdens gewapende conflicten. Het gaat om de in 1991 opgerichte Internationale Humanitaire Fact-Finding Commissie (IHFFC), staat in een door AzG verspreide verklaring. Het zou de eerste missie worden van deze commissie die in Bern zetelt.

"We vragen landen die de Conventies hebben ondertekend om de commissie te activeren, om de waarheid boven tafel te krijgen en de beschermde status van ziekenhuizen in conflictgebieden te bevestigen."

Joanne Liu, voorzitster van Artsen zonder Grenzen.
REUTERS Joanne Liu, voorzitster van Artsen zonder Grenzen.

"Levend verbrand"

Het bestaan van de commissie is opgenomen in de protocollen van de Conventies van Genève en is het enige permanente orgaan dat specifiek is opgezet om schendingen van internationaal humanitair recht te onderzoeken. Artsen zonder Grenzen vraagt landen die de Conventies hebben ondertekend om "de commissie te activeren, om de waarheid boven tafel te krijgen en de beschermde status van ziekenhuizen in conflictgebieden te bevestigen".

"In Kunduz verbrandden onze patiënten levend in hun bedden", zegt Liu nog. "Artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners van Artsen zonder Grenzen kwamen om het leven in hún ziekenhuis. Onze mensen moesten hun eigen collega's opereren. Een van onze artsen stierf op een geïmproviseerde operatietafel - een kantoorbureau - terwijl zijn collega's zijn leven probeerden te redden."

De bevelhebber van de NAVO-missie in Afghanistan zei gisteren dat het AzG-ziekenhuis in Kunduz "per vergissing" was gebombardeerd. Er lopen drie onderzoeken - een Amerikaans, een Afghaans en een van de NAVO - om de omstandigheden van het bombardement uit te klaren. Bij de aanval vielen zaterdag 22 doden.

Artsen zonder Grenzen vragen landen die de Conventies hebben ondertekend om 'de commissie te activeren, om de waarheid boven tafel te krijgen en de beschermde status van ziekenhuizen in conflictgebieden te bevestigen'