Artsen zonder Grenzen redt iedere dag meer dan honderd bootvluchtelingen

REUTERS
Artsen zonder Grenzen (AZG) heeft in de eerste 100 dagen van haar reddingsoperatie op de Middellandse Zee exact 11.482 bootvluchtelingen van de verdrinkingsdood gered. Dat deelt de organisatie mee.

AZG zegt dat haar drie reddingsschepen als een van de weinige permanent patrouilleren in de buurt van de Libische territoriale wateren, tussen de steden Tripoli en Zuwara. In veel gevallen waren de vluchtelingenbootjes al bijna zinkende.

"We maken steeds vaker mee dat we binnen de periode van een aantal uren verschillende reddingsacties moeten uitvoeren", zegt noodhulpcoördinator Lindis Hurum in een persbericht. "Onze teams hebben ook bootjes gezien waarop mensen al overleden waren aan uitdroging of verstikking gedurende de tocht. Dat geeft mij de indruk dat ondanks dat de operatie van de Europese Unie 'groter en beter' zou zijn dan vorig jaar, er niet genoeg boten beschikbaar en op de goede plaatsen aanwezig zijn om doeltreffend te reageren op de noden van degenen die de Middellandse Zee oversteken."

De meeste bootvluchtelingen die AZG redt, komen uit landen als Eritrea, Somalië, Syrië, Bangladesh, Soedan en Gambia. "Hoeveel reddingsschepen er ook zijn, de oversteek in een houten vissers- of rubberboot kan nooit veilig zijn", zegt Hurum. "Om dit nodeloze sterven te voorkomen, moet de EU veilige en legale wegen creëren om Europa te bereiken, zodat ze om te beginnen al niet in deze boten moeten stappen."