Artsen Zonder Grenzen: "Humanitaire ramp dreigt in Aleppo"

AP
De hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) waarschuwt voor een ernstige humanitaire crisis in de noordelijke Syrische stad Aleppo. Mochten de rebellen omsingeld worden door regeringstroepen, zullen ongeveer 200.000 burgers geen voedsel en medicijnen toegediend krijgen", zegt Teresa Sancristoval van AZG. De watertoevoer is nu al beperkt.

De hulporganisatie verzoekt de rebellen en de regeringstroepen de vluchtroute op de weg tussen Aleppo en de Turkse grens te openen: "Wij roepen alle strijdende partijen in het Syrische conflict op om de bevolking te laten vluchten en om humanitaire hulp mogelijk te maken", zegt Raquel Ayora, operationeel directeur verantwoordelijk voor AZG in Aleppo. "Deze ernstige humanitaire crisis zal nog verder verslechteren als medische teams en voorraden het gebied niet kunnen komen. We hebben het over tienduizenden mensen die volledig van alle hulp geïsoleerd zijn."

De rebellen beheersen het oostelijk deel van Aleppo. "Onze grootste zorg is dat door de gevechten de enige weg tussen Aleppo en de noordelijke grens met Turkije wordt geblokkeerd, waardoor het vrijwel onmogelijk is voor hulpverlening om de mensen in Oost-Aleppo te bereiken", aldus Ayora.

Het leger probeert ze van de buitenwereld af te snijden. De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, verklaarde gisteren dat hij een "sprankeltje hoop" zag voor het voorstel van een plaatselijke wapenstilstand. Damascus zou aangeboden hebben om zes weken lang geen lucht- en artilleriemissies tegen Aleppo te houden.