Artsen zonder Grenzen: "Aanval op ziekenhuis was opzettelijk"

Christopher Stokes (r.) tijdens de persconferentie van Artsen zonder Grenzen.
REUTERS Christopher Stokes (r.) tijdens de persconferentie van Artsen zonder Grenzen.
De dodelijke Amerikaanse aanval op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG) in het Afghaanse Kunduz zaterdag was doelbewust. Dat zegt Christopher Stokes, directeur-generaal van AzG.

"Het hospitaal kwam onder herhaaldelijk en zeer gericht vuur te liggen en dat terwijl we Washington en Kaboel al een uur eerder verwittigd hadden", klinkt het. "Het gaat hier zeker niet om 'collateral damage', nevenschade. Onze ploeg ter plaatse liet weten dat elke bom precies op het hoofdgebouw van het ziekenhuis gericht was".

Stokes vraagt om een onafhankelijk onderzoek.

Bij de aanval kwamen 22 mensen om het leven, vooral medewerkers van Artsen Zonder Grenzen. Volgens de hulporganisatie zijn negen patiënten en 24 leden van het ziekenhuispersoneel nog steeds vermist.

AFP

"Nobelprijs afnemen"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich gisteren via de telefoon nog verontschuldigd bij Joanne Liu, de voorzitster van Artsen Zonder Grenzen, en de Afghaanse president Mohammad Ashraf Ghani voor de dodelijke aanval.

Intussen pleit de Noorse Vredesraad ervoor om Obama de Nobelprijs voor de Vrede die hij in 2009 ontving, af te nemen. Voorzitter Hedda Langemeyr is categoriek: "Als het mogelijk was, zouden ze hem die prijs moeten afpakken", zo klonk het op de Noorse openbare zender NRK. Thorbjorn Jagland, destijds voorzitter van het comité dat Obama verkoos, reageerde ook al: "Deze aanval heeft niks te maken met de prijs. Die werd onder andere toegekend omdat Obama een bombardement op Iran had tegengehouden en wilde onderhandelen. We kennen de prijs toe voor iets wat iemand in het verleden gedaan heeft, niet voor iets wat die persoon later nog zou kunnen doen", aldus Jagland.

Barack Obama.
AFP Barack Obama.