Arts reanimeerde tevergeefs eigen vrouw na schietpartij in synagoge

Lori Kaye
RV Lori Kaye
Een Amerikaanse dokter die dit weekend tevergeefs een vrouw reanimeerde na de schietpartij in een synagoge ontdekte pas later dat het slachtoffer zijn echtgenote was. De vrouw liet het leven toen ze voor de rabbijn sprong om het zijne te redden. Dat zei een vriendin van de familie vandaag tegen de Los Angeles Times

De 60-jarige Lori Kaye uit San Diego bezocht gisteren de synagoge in het plaatsje Poway om te bidden voor haar moeder, die afgelopen november overleed. Zo’n 100 andere gelovigen woonden er een viering bij van het joodse paasfeest, toen de 19-jarige student John Earnest – vermoedelijk gedreven door haat – het vuur opende met een semiautomatisch geweer.

Kaye, zo lijkt het, twijfelde geen moment en sprong voor de rabbijn om hem te beschermen. Dat lukte: de rabbijn raakte ‘slechts’ gewond, maar de vrouw werd getroffen. Een arts, ook in het gebouw aanwezig, probeerde haar nog te reanimeren. De man wist op dat moment niet dat hij zijn eigen vrouw trachtte te redden. Toen hij dat besefte, viel hij flauw. Hoe het kwam dat hij haar niet herkende, is onduidelijk.

De vrouw haalde het niet. Ze laat naast haar echtgenoot een dochter van 22 jaar achter. “Haar dood was niet zinloos”, zegt Roneet Lev, een vriendin van de familie tegen CNN. “Haar dood toont aan dat antisemitisme nog steeds een probleem is. Ze stierf terwijl ze iets goeds deed. Als God een engel op deze planeet zou hebben gezet, dan was het Lori.”

lees verder onder de foto:

Mensen rouwen bij de synagoge in Poway
AFP Mensen rouwen bij de synagoge in Poway

Manifest

Bij de schietpartij raakten naast rabbijn Yisroel Goldstein (57) ook de 9-jarige Noya Dahan en haar oom Almog Peretz (34) gewond. De vermoedelijke schutter is aangehouden en wordt verdacht van moord en drie pogingen tot moord.

Hij zou op internet een manifest hebben geplaatst, waarin hij zich sterk antisemitisch uitlaat. In het document verwijst hij naar extreemrechtse daders als Brenton Tarrant, die in Christchurch in Nieuw-Zeeland in twee moskeeën een bloedbad aanrichtte. Daarnaast beweert hij achter de brandstichting te zitten bij een moskee in de nabijgelegen plaats Escondido vorige maand.

AFP1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Danielle Duym

    Arme man. Hij zal het nooit vergeten. Ik heb zo mijn eigen pa moeten reanimeren en jammer genoeg ook tevergeefs. Ik vind nu 8 maanden later nog steeds geen troost.