Arts die beschuldigd wordt van vergiftigen 7 patiënten “om reanimatietalent te kunnen tonen” nu ook in vizier voor 50-tal andere feiten

Frederic Pechier in 2017.
AFP Frederic Pechier in 2017.
Een Franse anesthesist (47) die beschuldigd wordt van het vergiftigen van zeven patiënten in twee privéziekenhuizen in Besançon bij Dijon, is nu ook in het vizier gekomen van de speurders voor een 50-tal andere feiten. Dat meldt het Franse persbureau AFP. Volgens de krant Le Parisien zou bij de slachtoffers mogelijk ook een kind van 4 jaar zijn.

Frederic Pechier werd dinsdag opgepakt voor ondervraging, exact twee jaar nadat hij beschuldigd was van zeven eerdere feiten. De man werkte in de twee ziekenhuizen waar tussen 2008 en 2017 zeven patiënten tussen 37 en 53 een hartstilstand kregen tijdens een routineoperatie. Twee van hen overleefden het niet, de vijf anderen haalden het na reanimatie. Onderzoekers vonden later potentieel dodelijke dosissen Kalium en anesthetica in hun bloed.

Verdoven

Pechier was niet verantwoordelijk voor het verdoven van de betrokken patiënten, maar zijn snelle diagnose en het feit dat hij meteen begon te reanimeren deden de speurders de wenkbrauwen fronsen. Volgens de openbare aanklager in de zaak is het mogelijk dat de arts met de apparatuur van zijn collega’s knoeide. “Zo zou hij noodsituaties gecreëerd hebben, waarin hij tussenbeide kon komen en zijn reanimatietalent kon demonstreren”, klinkt het.


Twee jaar later is het onderzoek uitgebreid met “zo’n 50 andere verdachte medische incidenten”, waarvan er 15 een fatale afloop hadden. Het gaat om complicaties en overlijdens bij patiënten die verder als perfect gezond werden beschouwd. Volgens Le Parisien zou er ook een 4-jarige jongen bij de slachtoffers kunnen zijn. Teddy werd in februari 2016 geopereerd aan zijn amandelen toen hij tot twee keer toe een hartstilstand kreeg. Pechier reanimeerde hem.

“Teddy’s ouders willen zo snel mogelijk weten of er een aanklacht komt”, aldus hun advocaat Jean-Michel Vernier. “Ze hebben hun kind zien binnengaan voor een operatie van enkele minuten en even later overgebracht zien worden naar de dienst intensieve zorgen omdat hij twee hartaanvallen had gekregen. Stel je de schok voor die ze gevoeld moeten hebben.”

Aantijgingen

De advocaat van de arts ontkent alle aantijgingen en beschuldigde de politie er eerder al van dat die de verklaringen van zijn cliënt tijdens zijn eerste ondervraging aanpaste. Volgens hem zou de man meewerken aan het onderzoek.

De arts was op vrije voeten in afwachting van zijn proces toen hij dinsdag opnieuw werd opgepakt voor ondervraging. Hij mocht zijn beroep wel niet meer uitoefenen. Gisteren werd zijn aanhouding met 24 uur verlengd. De aanklagers vragen de anesthesist opgesloten te houden. Hij riskeert een levenslange celstraf.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.