Artritis blijkt terminale kanker: Alix (17) overlijdt amper enkele maanden na verkeerde diagnose

Alix met haar moeder Caron Cassidy
Facebook Alix met haar moeder Caron Cassidy
De moeder van een Schotse tiener die afgelopen weekend is overleden, heeft uitgehaald naar artsen die een verkeerde diagnose stelden. Alix Cassidy had geen artritis, maar wel terminale kanker. Moeder Caron noemt de situatie “verschrikkelijk”.

De eerste symptomen doken in oktober vorig jaar op. Alix uit Glasgow verloor het gevoel in haar vingers. Een arts stelde de diagnose artritis.

Maar ruim drie maanden en vele pijnstillers later was er nog altijd geen beterschap. Het signaal voor Caron om in januari met haar dochter op consult te gaan bij een andere arts. “Haar vingers waren dermate gevoelloos dat ze haar kerstcadeautjes niet kon openmaken. Ik moest dat voor haar doen. Ze kon zelfs de hond niet aaien”, verklaart Caron.

“De arts deed enkele testen met haar arm en been en concludeerde dat het geen artritis was. Er was volgens de dokter een probleem met haar wervelkolom. Hij zei dat ze in het hospitaal moest onderzocht worden.”

Maar na de opname in het ziekenhuis kon ze ook haar linkerbeen niet meer bewegen. Het meisje werd daarop met een ambulance overgebracht naar de neurologische afdeling van het Queen Elizabeth hospitaal in Glasgow.

Biopsie

Een scan bracht volgens specialisten een tumor in het ruggenmerg aan het licht. Maar Caron claimt dat de artsen na een biopsie terugkwamen op hun eerdere diagnose. Ze concludeerden dat het toch niet om een tumor ging, maar om een ontstekingsziekte. Na enkele extra testen mocht Alix naar huis.

Maar drie weken later ging het opnieuw van kwaad naar erger. “Haar beide benen weigerden dienst”, vertelt Caron. “Ik belde onmiddellijk een ambulance. Een dag later kon ze haar ledematen niet meer bewegen. De arts van dienst bleef beweren dat het geen tumor was. De situatie was absoluut verschrikkelijk.”

“Door het lint”

Op 2 mei jongstleden volgde uiteindelijk een nieuwe biopsie en bevestigde specialisten wat Caron al geruime tijd vreesde: Alix had een kwaadaardige tumor in het ruggenmerg. “Ik ging bijna door het lint op dat moment, mijn familie moest me kalmeren”, zegt de moeder.

“De oncoloog vertelde me vervolgens dat ze niets meer voor Alix konden doen. Geen enkele behandeling zou soelaas kunnen brengen”, vervolgt de Schotse vrouw.

“Indien men de juiste diagnose eerder had gesteld, dan was er wellicht nog wel behandeling mogelijk geweest. Je stelt je vertrouwen in de artsen. Ik heb hier geen woorden voor.”

Een woordvoerder van het ziekenhuis heeft verklaard dat “het een ongelofelijk complex zaak betreft waarbij het uiterst moeilijk is om snel een correcte diagnose te stellen”.

Alix stierf afgelopen weekend. Ze was 17 jaar.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Piet Van Buggenhout

  Dramatisch voorval! En typische reacties van mensen die niet snappen hoe moeilijk een juiste diagnose is bij een zeldzame aandoening. De werkelijkheid is nu eenmaal heel anders dan wat kwakzalvers jullie wijsmaken!

 • Kim Vanderpoort

  Typisch... ik ken ook iemand die continu pijn heeft aan haar maag en regelmatig flauw valt( zelfs al in de kliniek voor de ogen van een arts). Ze zeggen: leer met de pijn leven. En dan moet ik geloven dat de wetenschap enorme vooruitgang heeft geboekt?

 • Anthony van der Borght

  Ofwel ben je dokter en stel je de goede diagnose onmiddellijke.. Ofwel heb je niks te zoeken in een ziekenhuis.. en kies je voor een andere job !!!

 • Lutgarde Auwerx

  Sandra Peeters dat heb je helemaal juist verwoord. Ik ken ook mensen wat ze afdeden alsof ze zich aanstelden en de ene had uiteindelijk borstkanker en hebben ze de borst moeten weg halen. De andere had altijd maagpijn en had uiteindelijk maagkanker en is na de te late diagnose op jonge leeftijd gestorven.

 • Bettina De mol

  Rust in peace darling