Arrestatie voor aanslag op president Oost-Timor

Amaro da Costa liet zich zonder tegenstand arresteren.
UNKNOWN Amaro da Costa liet zich zonder tegenstand arresteren.

In Oost-Timor is een man gearresteerd, die wordt verdacht van een aanslag waarbij president José Ramos-Horta vorige maand zwaar gewond raakte. Het gaat om een voormalige politieman. De verdachte, Amaro da Costa, liet zich gisteravond zonder tegenstand arresteren en droeg twee automatische wapens en munitie aan de politie over, meldden militaire functionarissen.

Aanslag
Behalve Ramos-Horta was premier Xanana Gusmao op 11 februari doelwit van opstandige ex-leden van de ordetroepen, maar hij bleef ongedeerd toen er op zijn auto werd geschoten. Er zijn zeventien verdachten aangewezen. Da Costa is de eerste die wordt aangehouden. Volgens het openbaar ministerie kunnen de daders 25 jaar krijgen voor poging tot moord op Ramos-Horta en Gusmao.

Opstand
Da Costa behoorde tot enkele honderden politieagenten en soldaten die in 2006 onder leiding van Alfredo Reinado in opstand kwamen tegen de regering. Reinado werd bij de aanslag op Ramos-Horta door bewakers doodgeschoten. Da Costa zei vandaag tegen verslaggevers dat hij zich had overgegeven omdat hij wil dat Oost-Timor stabiel wordt. Hij erkende betrokken te zijn geweest bij het "incident" bij het huis van Ramos-Horta, maar zei de details te bewaren voor de justitiële autoriteiten.

President
Ramos-Horta herstelt nog van de zware verwondingen die hij opliep bij de aanslag. (novum/sam)