Armenië en Azerbeidzjan willen vreedzame uitweg conflict

Een soldaat in Nagorno-Karabach.
anp Een soldaat in Nagorno-Karabach.
De leiders van Armenië en Azerbeidzjan hebben gisteren gezegd bereid te zijn een vreedzame oplossing te zoeken voor de opstandige Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabach. Dat staat in een gezamenlijke verklaring van de VS, Frankrijk en Rusland. De landen kwamen in Wenen bijeen om het conflict te bespreken.

De Armeense president Serzh Sarksyan en zijn Azerbeidzjaanse collega lham Aliyev zitten voor het eerst rond de tafel sinds vorige maand het geweld in Nagorno-Karabach oplaaide. In juni staat een nieuwe ontmoeting gepland. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) komt binnenkort met een plan om het staakt-het-vuren te monitoren.

Het staakt-het-vuren werd begin april afgekondigd, maar regelmatig geschonden. Tientallen regeringssoldaten en opstandelingen kwamen sinds het opnieuw uitbreken van de gevechten om het leven.

Tussen 1988 en 1994 vochten Armenië en Azerbeidzjan een zware oorlog uit over het gebied: 20 tot 30 duizend mensen kwamen om het leven en meer dan een miljoen mensen moesten hun huizen ontvluchten. Lokale strijders houden sindsdien de enclave en een corridor naar de Armeense grens met steun van het Armeense leger bezet.