Armenië bedankt VS voor stemming over genocide, Turkije sommeert VS-ambassadeur

Armenië heeft de VS bedankt voor de “historische stemming” over de genocide.
AFP Armenië heeft de VS bedankt voor de “historische stemming” over de genocide.
Armenië heeft de Verenigde Staten vandaag bedankt voor de "historische stemming" van het Huis van Afgevaardigden, dat formeel de Armeense genocide heeft erkend. Een beslissing die niet in goede aarde viel in Turkije. Uit protest tegen de erkenning heeft Ankara de Amerikaanse ambassadeur in het land David Satterfield gesommeerd, aldus het staatsnieuwsagentschap Anadolu.

De Armeense premier Nikol Pashinian verwelkomde de stemming in een bericht op Twitter. De resolutie "is een moedige stap naar de waarheid en historische rechtvaardigheid, die ook een troost kan bieden aan miljoenen nabestaanden van overlevenden van de Armeense genocide". 

Het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken zei ook dat het land de leden van het Huis van Afgevaardigden bedankt voor hun "resolute en indrukwekkende stemming". Die getuigt volgens het ministerie van hun "oneindige trouw aan de waarheid, rechtvaardigheid, menselijkheid, solidariteit en universele waarden van de mensenrechten".

“Politiek instrument”

Hoewel dat gevoel in de Armeense straten wordt gedeeld, relativeren ook enkele stemmen de draagwijdte van de Amerikaanse erkenning. Zij wijzen dat de betrekkingen tussen NAVO-bondgenoten Turkije en de Verenigde Staten momenteel erg gespannen zijn. "De genocide blijft een politiek instrument, een troef om uit te spelen in handen van wereldmachten", aldus Souren Manoukian, historicus bij het Museum van de Genocide in Jerevan. Volgens de historicus moet de beslissing bekeken worden "door het prisma van het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten tegenover Turkije".

De Armeense genocide wordt door een dertigtal landen, waaronder ook België, en door heel wat historici erkend. Volgens schattingen kwamen er tijdens de Eerste Wereldoorlog door toedoen van het Ottomaanse rijk, een toenmalige bondgenoot van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije, tussen de 1,2 miljoen en 1,5 miljoen Armeniërs om het leven.

Turkije oefent druk uit

Turkije betwist dat aantal en wijst de term "genocide" van de hand. De Turken stellen dat er aan beide kanten bloedbaden werden aangericht en dat het aantal doden mede het gevolg was van een burgeroorlog en van hongersnood. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalde vandaag uit naar de Verenigde Staten: “Deze stap heeft absoluut geen waarde voor ons. We erkennen hem niet”.

Eerder veroordeelde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken de niet-bindende resolutie over Armenië die in het Huis van Afgevaardigden met 405 stemmen tegen 11 werd goedgekeurd. De Amerikaanse ambassadeur in Turkije, David Satterfield, werd op het ministerie in Ankara ontboden, niet alleen vanwege de stemming over de resolutie maar ook voor een wetsvoorstel dat sancties tegen Turkije vraagt wegens het offensief van het land in het noorden van Syrië, meldde het staatspersbureau Anadolu. “Een land waarvan de geschiedenis besmeurd is door genocide, slavernij en uitbuiting heeft geen recht van spreken noch het recht Turkije de les te lezen”, aldus Erdogan. 

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken had eerder kritiek gegeven op het wetsvoorstel over de sancties, dat hoge functionarissen en de strijdkrachten van Turkije als “onverenigbaar met de geest van het NAVO-bondgenootschap” bestempelt.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kerem Yilmazer

  Ludovic kom met harde bewijzen dan kunnen we stoppen met ontkennen. Zolang het tegendeek niet bewezen is is Turkije onschuldig. Als je weet dat Armenië geen onafhankelijk onderzoek wilt in dit dosier is het duidelijk.

 • Jos Plessers

  Onze politici met 2 paspoorten zijn niet bepaald Belg.Stop deze waanzin en pak hun mandaat af.

 • Roger Rymen

  Na genocide op orthodoxen en Armeniers moet het congres binnen luttele tijd stemmen over de genocide op de Koerden nadat die een mes in hun rug kregen van Trump.

 • Ludovic De Beuckeleer

  zij die dit blijven ontkennen moeten voor de rechter komen net als voor de holocaust . en zij die de dubbele nationaliteit hebben krijgen de keuze tussen een van de twee, gedaan met het pamperen van zulke personen en dan mogen het nog politici zijn .

 • Ufuk Durmaz

  Groot-Brittanië erkent het niet. Want zij hebben tussen 1919-21 de “Malta-Tribunalen” gehouden waar ze 150 staatfunctionarissen,parlementariërs en officieren hebben berecht met het oog op vervolging voor “genocide” Wat hieruit voortkwam was dat er geen bewijs tot genocide kon worden aangetoond met vrijspraak tot gevolg. Als de Strafhof voor oorlogsmisdaden ooit Turkije vervolgt en bewijs levert dan pas kunnen we van “genocide” spreken..