Arme tiener wordt agressief in rijkere buurt

thinkstock
Tieners uit achterstandswijken worden er niet beter van als ze verhuizen naar een rijkere buurt. Sterker nog: ze worden depressief en gaan meer probleemgedrag vertonen, stelt onderzoek van Jaap Nieuwenhuis, verbonden aan de gerenommeerde Technische Universiteit Delft.

Problemen in achterstandswijken worden vaak aangepakt door de buurt sociaal-economisch te mengen. Het idee hierachter is dat buurtbewoners met lagere inkomens en opleidingen zich kunnen optrekken aan buren die het sociaal-economisch beter doen. Maar jongeren die naar een rijkere buurt verhuizen, vertonen daarna juist méér probleemgedrag.

De studie Being Poorer Than the Rest of the Neighborhood toont aan dat wanneer jongeren verhuizen van een arme buurt naar een relatief rijke buurt, zij meer last hebben van depressie, angststoornissen, agressief gedrag en conflicten met hun ouders.

Weinig baat bij welvarende buren
Die bevindingen gaan in tegen het algemene geloof dat het juist goed is om jongeren uit achterstandsbuurten te verhuizen naar betere buurten en te mengen met jongeren uit rijkere gezinnen. Vijf jaar lang werden jongeren uit heel Nederland tussen de 12 en 16 jaar oud gevolgd en hielden de onderzoekers onder meer veranderingen bij in het inkomen van hun ouders, hun verhuisgeschiedenissen en veranderingen in de mate van probleemgedrag. Jongeren uit armere wijken lijken weinig baat te hebben bij meer welvarende buren.

Het grotere contrast tussen hun eigen sociaal-economische situatie en die van de rest van de buurt lijkt te leiden tot meer problemen. Een verklaring hiervoor is dat jongeren hun eigen situatie vergelijken met die van hun meer welvarende buren, waardoor hun relatief benadeelde sociaal-economische positie wordt bevestigd. Als zij dit als oneerlijk ervaren, kan het zich uiten in probleemgedrag.

'Investeer in onderwijs'
De studie toont volgens onderzoeker Nieuwenhuis aan dat het mengen van wijken niet per definitie tot positieve resultaten leidt. Volgens de onderzoeker zou het beleid van de overheid zich vooral moeten richten op het vergroten van kansen op opleiding en werk van jongeren, niet door te mengen, maar door te investeren in onderwijs.

Afgelopen maand constateerde sociologe Emily Miltenburg van de Universiteit van Amsterdam al dat arme huishoudens die naar rijkere buurten worden verplaatst daar sociaal-economisch geen baat bij hebben.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • filip de clercq

  Mensen met éénzelfde siciale status, geloof, taal, etc. zoeken elkaar op. Mixen is een utopie....

 • walter Bogaerts

  Wat had je nu gedacht? De jeugd van tegenwoordig kan niets meer aan. Bedank de politiek maar met hun pamperen in het verleden.

 • Mats Delanghe

  Juist Lodewijk - iedereen nen iPhone - een tablet op hun 18 graag nen dure sportieve wagen Paar city tripkes mé hun lief... (Om te laten zien da ze het ook kunnen!) pfffft

 • Pooh Bear

  Dat spreekt toch voor zich dat je daar niet gelukkiger van word. Daar moet je niet voor gestudeerd hebben!

 • lodewijk maesen

  mensen zijn tegenwoordig superjaloers...zelfs rijke onder elkaar gaat niet....bij jongeren nog erger.....had je toch geen jaren onderzoek voor nodig