Arjen Kamphuis (47) voert strijd tegen digitale spionage en nu is hij plots vermist

EPA/Opsporingsbericht/Beeldbewerking AD
De Noorse politie is een officieel opsporingsonderzoek gestart naar de Nederlandse computerspecialist Arjen Kamphuis (47). Dat melden media in Noorwegen. Kamphuis is sinds 20 augustus vermist en verwierf bekendheid met zijn strijd tegen digitale spionage. Zo kent hij Julian Assange (Wikileaks) en ging hij hem opzoeken in de ambassade van Ecuador in Londen.

De 47-jarige securityspecialist was twee weken geleden met vakantie in Noorwegen en zou op 22 augustus weer terugvliegen vanuit Trondheim. Hij arriveerde echter nooit in zijn woonplaats Amsterdam en miste verscheidene afspraken. Het laatste spoor leidt naar zijn hotel in het noordelijke stadje Bodø, waar hij op 20 augustus uitcheckte.

Sporen

Volgens het Noorse VG is de politie zondag een onderzoek gestart naar de vermiste Kamphuis. De site citeert Odd Ivar Pettersen van het politiedistrict Nordland. “Het onderzoek omvat onder meer het nagaan van elektronische sporen zoals het volgen van telefoontjes. Ons doel is de vermiste man te vinden."


Pettersen zegt dat de politie diverse tips heeft binnengekregen, onder meer uit Ålesund en andere locaties in het Westen van Noorwegen.

In Nederland zijn collega's en vrienden van Kamphuis zeer bezorgd. Zij vrezen een ongeluk of een misdrijf. Het missen van afspraken en vergaderingen is niks voor Kamphuis, klinkt het daar. Ancilla van de Leest omschrijft Kamphuis als een 'een zeer ervaren hiker die wel vaker alleen op vakantie ging'. “We vermoeden dat hij in de regio van Bodø is gaan hiken. Het is een bekende hikingspot, met heel ruig terrein. In het verleden heeft hij daar ook veel gewandeld."

Geen waaghals

Hij is wel geen waaghals, zo klinkt het. “Voor tochten door gevaarlijk gebied zocht hij gezelschap op en hij had altijd goed materiaal bij”, aldus Helma de Boer bij NRC. “Zijn stijl is ‘better safe than sorry’.”

Eerder werd al bekend dat bij Kamphuis' vrienden in Nederland een tip was binnengekomen. Een man die aan zijn uiterlijke kenmerken voldoet, zou gezien zijn in Ribe, in het zuidwesten van Denemarken. (lees hieronder verder)

Kamphuis is een naam in de computerwereld. Sinds een tiental jaar helpt hij onder meer journalisten en mensenrechtenactivisten door hen te leren hoe ze veilig kunnen communiceren met hun bronnen. In het meest extreme geval door hen te leren hoe ze bijvoorbeeld de harddisk en modem uit een laptop kunnen halen en kunnen vervangen door veiliger materiaal. Hij waarschuwde in het verleden al voor spionage door geheime diensten van verscheidene landen en werkte al samen met enkele klokkenluiders van de Amerikaanse NSA.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van het feit dat de man vermist is, meldt een woordvoerder. Het ministerie staat hierover ook in contact met lokale autoriteiten.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.