Argentinië zwijgt over dood Thatcher

AFP
De Argentijnse regering heeft geen commentaar gegeven over de dood van de Britse oud-premier Margeret Thatcher. Argentinië en Thatcher hebben geen al te positief verleden met elkaar. In 1982, toen de 'Iron Lady' premier was in het Verenigd Koninkrijk, streden beide landen om het bezit van de Falkland-eilanden.

De Argentijnse president Cristina Fernandez sprak gisteren met de slachtoffers van de recente overstromingen in haar land. Maar daarbij repte ze met geen woord over de dood van Thatcher.

Het Argentijnse persbureau Telam meldde het overlijden wel, maar verwees vooral naar de torpedoaanval op het oorlogsschip de Belgrano tijdens de Falklandoorlog. Daarbij lieten 323 Argentijnse militairen het leven. De Argentijnen blijven volhouden dat de Belgrano buiten de uitsluitingszone rond de eilanden voer en op weg was naar de huishaven. De torpedoaanval was dus ongerechtvaardigd volgens hen.

Telam herinnert er ook aan dat een belangrijke groep adviseurs de Britse regering had afgeraden om tegen Argentinië een oorlog te starten. Dat blijkt uit documenten die twee weken geleden werden gebubliceerd. Het zinken van het oorlogsschip luidde het einde van de oorlog in. De Argentijnse miliaire junta, die de eilanden in maart en april 1982 bezette, kwam spoedig na het einde van de oorlog ten val.