Argentinië verbiedt olie- en gaswinning op Falklands

AFP
In het smeulende conflict rond de Falklandeilanden heeft Argentinië het winnen van olie en gas in de regio verboden. Een federale rechter heeft bevolen om de rekeningen te blokkeren van de oliemaatschappijen die naar olie en gas boren in het gebied, zo heeft het Argentijnse openbaar ministerie vandaag laten weten.

Bovendien worden vijf schepen, een olieplatform en een drijvend dok in beslag genomen. De waarde van de geblokkeerde activa bedraagt 156 miljoen dollar, omgerekend zo'n 139 miljoen euro. De maatschappijen uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten boren illegaal naar olie en gas, luidt de argumentatie.

De Falklandeilanden voor de kust van Argentinië zijn een Brits overzees gebied, maar Argentinië eist de soevereiniteit over de eilandengroep op. In 2013 sprak een grote meerderheid van de bevolking zich uit om bij Groot-Brittannië te blijven.

Bij de Falklandoorlog in 1982, die twee maanden duurde, kwamen ongeveer 900 mensen om het leven. Sinds de ontdekking van olie- en gasvoorraden voor de eilandengroep is het conflict opnieuw opgeflakkerd.