Argentinië bekrachtigt soevereiniteitsaanspraak op de Falklandeilanden

De Argentijnse presidente Cristina Fernandez de Kirchner
REUTERS De Argentijnse presidente Cristina Fernandez de Kirchner
Argentinië heeft zijn soevereiniteitsaanspraak op de Faklandeilanden bekrachtigd. De Argentijnse presidente Cristina Fernández de Kirchner riep Groot-Brittannië op de VN-resoluties na te leven en bilaterale onderhandelingen over de status van de archipel in de Zuid-Atlantische Oceaan te verordenen. De staatsleidster hield in Ushuahia, de hoofdstad van Vuurland, een toespraak voor 5.000 mensen bij de herdenkingsplechtigheden voor de dertigste verjaardag van de Argentijnse bezetting van de eilanden, die een maand later tot oorlog leidde.

Het internationaal recht en de veiligheid zijn niet gegarandeerd, als niet ook de landen met vetorecht in de VN-Veiligheidsraad de besluiten van de Verenigde Naties naleven, verklaarde de Argentijnse presidente.

Kirchner had het met afstand over de militaire actie van de toenmalige Argentijnse militaire dictatuur op 2 april 1982. "Het was geen beslissing van het Argentijnse volk, het was slechts een poging (van het leger) om eeuwig aan de macht te blijven", zei de presidente. De oorlog is niets om te vieren, maar om de doden aan beide kanten te herdenken.

De staatsleidster maakte bekend dat ze het Internationale Rode Kruis heeft verzocht om met de identificatie te beginnen van de nog onbekende lijken van Argentijnse en Britse soldaten op de eilanden. Tijdens het twee maanden durende conflict, die met de Argentijnse capitulatie op 14 juni 1982 eindigde, sneuvelden 649 Argentijnen en 258 Britten.