Argentijnse presidente Kirchner ontkomt aan klacht

De Argentijnse presidente Cristina Fernandez de Kirchner.
AFP De Argentijnse presidente Cristina Fernandez de Kirchner.
Een Argentijnse rechtbank heeft een klacht tegen staatshoofd Cristina Fernández de Kirchner in verband met een terreuraanslag op een Joods centrum afgewezen. Federaal rechter Daniel Rafecas oordeelde vandaag dat de aanklacht "niet eens het kleinste aanknopingspunt bevat voor een strafgeding". De bevoegde magistraat had de presidente ervan beschuldigd het onderzoek naar de bomaanslag op het Joods centrum Amia in Buenos Aires van 1994 te hebben gesaboteerd. Vermoed wordt dat achter die aanslag voormalige regeringsleden uit Iran zaten.

De klacht was in januari door openbaar aanklager Alberto Nisman in de zaak Amia naar voren gebracht. Hij werd enkele dagen later dood teruggevonden in zijn woning met een kogel door het hoofd. Justitie onderzoekt of het om moord of zelfmoord gaat. Twee weken geleden dan had een andere openbare aanklager de klacht van Nisman in een formele beschuldiging tegen Kirchner en minister van Buitenlandse Zaken Héctor Timerman voor rechter Rafecas bekrachtigd.

Argentinië en Iran hadden in 2013 een memorandum ondertekend waarin gesteld werd dat een gezamenlijke waarheidscommissie het onderzoek naar de aanslag moest ondersteunen. Nisman had aan de hand van afgeluisterde gesprekken van regeringsgezinde politici en een vermoedelijke Iraanse contactman achterhaald dat het memorandum als het doel had het speurwerk van Interpol naar de verdachte Iraniër te stoppen. Het memorandum is nooit in werking getreden omdat het Iraans parlement het nooit heeft geratificeerd. Rafecas oordeelde nu dat er geen manoeuvres tot sabotage kunnen geweest zijn, omdat het memorandum nooit van kracht is geweest.