Argentijnse president verlaagt belastingen na verkiezingsnederlaag: “Ik heb jullie gehoord”

Mauricio Macri.
REUTERS Mauricio Macri.
De Argentijnse president Mauricio Macri heeft een reeks belastingverlagingen voor werknemers en bedrijven aangekondigd na zijn nederlaag bij de voorverkiezingen. Die voorverkiezingen worden gezien als een generale repetitie van de presidentsverkiezingen van oktober. "Ik heb jullie gehoord", zei Macri vandaag in een toespraak. 

Er komt een eenmalige bonus voor ambtenaren van omgerekend 80 euro en ook het minimumloon gaat omhoog, al is nog niet bekend om welk bedrag het gaat. Arme gezinnen zullen extra kinderbijslag ontvangen, studiebeurzen zullen worden opgehoogd en zelfstandigen zonder personeel betalen de komende twee maanden slechts de helft van hun belastingen.  Ten slotte beloofde de president ook de benzineprijzen voor 90 dagen te bevriezen. Dit wordt echter niet in een wet vastgelegd, maar in samenspraak met de energiemaatschappijen geregeld. 

De centrumrechtse Macri kreeg zondag 32 procent van de stemmen achter zich bij de voorverkiezingen. Grote winnaar was de centrumlinkse kandidaat Alberto Fernandez met 47,6 procent van de stemmen. Hij was de stafchef van ex-president Cristina Fernandez de Kirchner. Kirchner is nu de ‘running mate’ van Fernandez.

Cristina Fernandez de Kirchner (links) en Alberto Fernandez tijdens de campagneafsluiting begin augustus 2019.
AFP Cristina Fernandez de Kirchner (links) en Alberto Fernandez tijdens de campagneafsluiting begin augustus 2019.

Crisis

Na de verkiezingen kelderden de aandelenmarkt en de peso. De overwinning van Fernandez wordt gezien als een verwerping van de strenge bezuinigingsmaatregelen die Macri heeft opgelegd in een poging om de Argentijnse economie te stabiliseren. Het land beleeft een recessie en heeft een van de hoogste inflatieniveaus ter wereld. De peso heeft in het afgelopen jaar al de helft van zijn waarde verloren.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Die doet het andersom dan hier: hij wordt niet verkozen en dan belooft hij belastingsverlagingen!

 • Jean Paul Peelos

  Hier regeren de verliezers en 3 winnaars zitten op de bank.

 • Jan Verstrepen

  Verhuis naar Vlaanderen als je daar de verkiezingen verliest wordt je minister.

 • Nick Blomme

  Belastingverlagingen en meer uitgeven qua lonen/bonussen/... Was het leven maar zo simpel. De rekening is voor de volgende generatie?

 • Pier Langemans

  Hij was de stafchef van ex-president Cristina Fernandez de Kirchner, die beschuldigd wordt van corruptie en om die reden werd afgezet. Kirchner is nu de ‘running mate’ van Fernandez. Bahahahaahha wat een soep is me dat daar