Argentijnse oud-militairen krijgen levenslange celstraf

UNKNOWN
Een rechtbank in Argentinië heeft acht oud-militairen tot levenslange celstraffen veroordeeld voor de moord op 22 politieke gevangenen tijdens de dictatuur (1976-1983). Een negende verdachte, een oud-politieman, werd vrijgesproken. Dat heeft het Argentijnse persbureau Telam vandaag gemeld.

"Ik ben opgelucht dat recht is geschied", zei Martín Díaz, de zoon van een van de slachtoffers van het bloedbad. Marío Bosch, advocaat van nabestaanden, sprak van "een historisch vonnis".

Hinderlaag
De 22 gevangenen waren in december 1976 gemarteld en gedood door Argentijnse militairen. Het leger hield lange tijd vol dat het gewapende rebellen had gedood die een legerkonvooi in een hinderlaag wilden lokken. Tijdens het proces werd echter duidelijk dat de slachtoffers 22 jonge, ongewapende jongeren waren. Onder hen waren leden van de linkse rebellengroep Montoneros.

Historisch
Het proces duurde bijna een jaar. Meer dan 120 getuigen werden gehoord. Na de uitspraak vierden honderden mensen de beslissing voor het gerechtsgebouw in Resistencia. Mensenrechtenactivisten bestempelen het vonnis als historisch.

Spoorloos
Tijdens de militaire dictatuur zijn in Argentinië vele duizenden tegenstanders van het regime spoorloos verdwenen. Veel van de militairen en politici die daarvoor verantwoordelijk zijn, kregen gratie in de jaren negentig onder de toenmalige president Carlos Menem. Op aandringen van Néstor Kirchner, staatshoofd van Argentinië tussen 2003 en 2007, maakte het hooggerechtshof de amnestiewetten van Menem ongedaan. (anp/sg)