Argentijnse militairen beschuldigd van folteren eigen soldaten tijdens Falklandoorlog

Begraafplaats waar Argentijnse soldaten liggen die stierven tijdens de Falklandoorlog.
REUTERS Begraafplaats waar Argentijnse soldaten liggen die stierven tijdens de Falklandoorlog.
Een Argentijnse procureur heeft gisteren de aanhouding van 26 militairen gevorderd. Ze worden ervan beschuldigd hun eigen manschappen te hebben mishandeld tijdens de oorlog om de Falklandeilanden, tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië, in 1982.

De beschuldigde militairen zijn verwikkeld in 22 rechtszaken en behoorden tot de 'Yapeyu eenheid'. Zij zouden hun eigen soldaten hebben mishandeld en gefolterd om hen discipline bij te brengen. Er heerste vermoedelijk ontevredenheid bij de soldaten wegens een gebrek aan gepaste kledij en voeding.

De feiten zouden zich hebben voorgedaan op het westelijk hoofdeiland van de Falklandeilanden, zo zegt de officiële site van de Argentijnse procureurs.
Veteranen van de Falklandoorlog getuigen al enige tijd over de wanpraktijken die zich tijdens de oorlog hebben voorgedaan. Zo zou het begraven van soldaten onder sneeuw een van de gebruikte foltertechnieken zijn.

Zo'n tien jaar geleden hadden de veteranen in beroep al verkregen dat een zeventigtal soldaten vervolgd werd voor tachtig gevallen van mishandeling. Het openbaar maken in 2015 van militaire documenten verbonden aan de Falklandoorlog heeft bovendien een nieuw licht geworpen op een aantal zaken.

Marcelo Bapoport, de federale procureur van Rio Grande, verklaart dat dit misdaden tegen de mensheid zijn en dat verjaring uitgesloten is.
Tijdens de Falklandoorlog zijn 649 Argentijnse en 255 Britse soldaten omgekomen. Tot op de dag van vandaag vormen de Falklandeilanden een Brits overzees gebiedsdeel.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.