Argentijnse marinechef ontslagen na verdwijning onderzeeër

De ARA San Juan is al meer dan een maand vermist.
AP De ARA San Juan is al meer dan een maand vermist.
Het hoofd van de Argentijnse marine is zaterdag ontslagen, meer dan een maand na de verdwijning op 15 november van de onderzeeër ARA San Juan met 44 bemanningsleden aan boord. Dat zegt een hooggeplaatste bron binnen het leger.

Het ministerie van Defensie "vroeg het ontslag" van de chef van de marine, Marcelo Srur, vanwege het onderzoek naar de omstandigheden van de verdwijning van de duikboot, zegt de bron, die vroeg anoniem te blijven. Ook werd beslist een interne onderzoekscommissie op te starten met kapitein op rust Jorge Bergallo, de vader van de plaatsvervangende commandant van de ARA San Juan, Jorge Ignacio Bergallo, bericht het nationale persagentschap Telam, op basis van officiële bronnen.

Admiraal Marcelo Srur.
AFP Admiraal Marcelo Srur.

De verdwijning van de onderzeeër leidde tot een gerechtelijk onderzoek om "mogelijk onrechtmatige daden te onderzoeken", en om de verantwoordelijken aan te duiden. Zeker twee hoge officieren zijn al uit hun functie ontheven.

De marine gaf alle hoop op om nog overlevenden te vinden. Ze concentreert zich nu op de zoektocht naar de onderzeeër. Tijdens het laatste contact werd een defect aan de batterijen gesignaleerd. De duikboot was op de terugweg van Ushuaia, in het extreme zuiden van Argentinië, naar de haven van Mar del Plata, 400 kilometer ten zuiden van Buenos Aires. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gino De Neef

    Ja, want dat is zijn fout he?

  • jos beverke

    Vijgen na Pasen. De duikboot kapitein heeft verantwoordelijkheid over zijn duikboot en zijn bemanning.

  • Albert Koning

    Alsof dat nieuws de fabriekswerker in Lotenlulle of de boerin in Kuttekhoven ook maar enigszins kan interesseren.