Argentijn moet ex miljoenen betalen ter compensatie van 27 jaar huishoudelijk werk

Een vrouw maakt de keuken schoon.
thinkstock Een vrouw maakt de keuken schoon.
In Argentinië moet een man zijn ex-vrouw 8 miljoen peso (ongeveer 152.907 euro) betalen als compensatie voor alle huishoudelijke taken die ze tijdens hun 27-jarige huwelijk voor haar rekening nam. Dat heeft het Argentijnse gerecht beslist. Dat melden lokale media.

De 70-jarige vrouw had een diploma economie op zak, maar wijdde zich tijdens haar getrouwde leven aan de opvoeding van de kinderen en aan de huishoudelijke taken binnen het gezin. Na 27 jaar huwelijk liet haar echtgenoot haar in 2009 in de steek. Ze was op dat moment 60 jaar oud, de leeftijd waarop vrouwen in Argentinië een pensioen ontvangen en geen toegang meer hebben tot de arbeidsmarkt.

Ondergeschikte rol vrouwen door economische afhankelijkheid

"De economische afhankelijkheid van vrouwen ten opzichte van hun echtgenoot is een van de centrale mechanismen die ervoor zorgen dat vrouwen in de samenleving een ondergeschikte rol opgedrongen krijgen", verklaarde rechter  Victoria Famá haar vonnis. Ze kende de vrouw naar eigen zeggen "een redelijke vergoeding toe om de ongelijke economische situatie tussen beiden recht te trekken".

De mogelijkheid tot een economische compensatie werd in 2015 ingeschreven in het burgerlijk wetboek van Argentinië. De vergoeding kan de vorm aannemen van een eenmalige betaling, een vast inkomen, het vruchtgebruik van bepaalde eigendommen of een andere, door de twee partijen overeengekomen manier van compensatie.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lucynda van der Does

    Nog te weinig.

  • Catherine MISTIAEN

    Eindelijk: dit is een evolutie in de goeie richting. Economisch afhankelijk zijn van uw baas, betekent gehoorzaamheid: "Ja, baas. Ja, baas." Economisch afhankelijk zijn van uw man, betekent gratis luxe en liefde: "Ja, schat. Ja, schat." Bovendien is een moeder thuis onvervangbaar, en economie is elke 10j aan vervanging toe. 'Economie' is afgeleid van het Griekse 'oikos' = huis! Dames, zoek het dus dichter bij huis, aub.

  • piet devlieger

    Geen wonder dat steeds minder mannen zich geroepen voelen om te trouwen. Waarom is die vrouw niet gaan werken gedurende die 27 jaar ? Anderen hebben ook kinderen en gaan werken. Dan zou ze niet zogenaamd economisch afhankelijk geweest zijn.