Archeologen vinden gemummificeerde katten en mestkevers in praalgraven

In het complex werden tientallen gemummificeerde katten aangetroffen.
AFP In het complex werden tientallen gemummificeerde katten aangetroffen.
Egyptische archeologen hebben bij een voorstad van de hoofdstad Caïro een bijzondere collectie gemummificeerde katten en mestkevers gevonden in zeven sarcofagen. Sommigen daarvan zijn meer dan 6000 jaar oud.

De afgelopen zes maanden zijn zeven praalgraven gedeeltelijk blootgelegd aan de rand van het piramidecomplex van farao Oeserkaf. Dat is een onderdeel van de dodenstad Saqqara, ten zuiden van Caïro. De opgravingen daar werden in 2013 gestaakt, maar zijn dit jaar hervat.

Het Egyptische ministerie van Oudheden maakte vandaag bekend dat drie tombes waren gebruikt voor katten. Daarnaast is er nog een ogenschijnlijk ongerepte tombe uit de tijd van de Vijfde Dynastie. Die liep van ongeveer 2500 tot 2350 jaar voor Christus. De façade en de deur van de Khufu-Imhat tombe zijn nog intact.  Het is de bedoeling het grafmonument op korte termijn te openen.

Lees verder onder de foto.

De tombe van Khufu-Imhat.
REUTERS De tombe van Khufu-Imhat.

Tijdens de missie werden gemummificeerde mestkevers aangetroffen. Twee van hen zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Ze waren in linnen gewikkeld en zaten in een kalkstenen sarcofaag met een gewelfd en versierd deksel. De scarabeeën waren een heilige diersoort in het oude Egypte.

Lees verder onder de foto.

Een van de gemummificeerde mestkevers uit de tombe van Khufu-Imhat.
REUTERS Een van de gemummificeerde mestkevers uit de tombe van Khufu-Imhat.

Naast de tientallen kattenmummies troffen de onderzoekers ook 100 houten, vergulde beelden van katten aan en een bronzen exemplaar dat de godin Bastet voorstelt. Katten werden vereerd in het oude Egypte en werden religieus geofferd.

Verder troffen de archeologen in de praalgraven ook een collectie dierenbeeldjes aan, alsook juwelen, potten, schrijfgerief en papyrusmanden.

De sarcofaag met de scarabeeën.
AP De sarcofaag met de scarabeeën.
AFP
AFP
AFP
AP
Een muur van de Khufu-Imhat-tombe.
REUTERS Een muur van de Khufu-Imhat-tombe.
REUTERS
AP
AP
AP5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dominique Cox

  We kunnen veel bijleren van alles wat er in de grond zit. Het is dus nodig van het boven aarde te brengen zodat we een geschiedenis hebben.

 • Christine Laevers

  Tja, als je van iets te veel hebt, dan kan je daar iets leuks spiritueels mee doen.. Toen al, waren ze de link met de natuur kwijt. Dat staat vast.

 • René Schoeters

  Aan de schaal opeengestapelde kattenmummies te zien werden ze met zorg naar buiten gedragen! Ik als leek zou het waarschijnlijk één per één doen!

 • Linda Wellekens

  Laat de doden rusten, mensen én dieren.

 • Jan Verstrepen

  Wat zullen ze daar nog allemaal niet vinden?