Archeologen ontdekken “oudste Viking-nederzetting ooit” op IJsland

Illustratiebeeld.
AP Illustratiebeeld.
Archeologen hebben de oudste Viking-nederzetting ooit op IJsland opgegraven. Wellicht gaat het om een langhuis uit het jaar 800. Dat is opmerkelijk, want onderzoekers hebben altijd gedacht dat Vikingen zich pas 75 jaar later op het eiland hadden gevestigd. 

De ontdekking van de Viking-nederzetting aan de oostkust van IJsland is niet alleen de grootste ooit op het eiland, maar ook de oudste. Allereerst vonden de archeologen een langhuis. Dat is een langwerpige boerderij met een lengte van ongeveer 75 meter en een breedte van ongeveer 6 meter, bedekt met gras en riet. Archeologen verduidelijken dat het als groepswoning diende voor verschillende families. “Het gaat hier waarschijnlijk om een zomerhuis”, zegt archeoloog Bjarni Einarsson, die de opgravingen leidt.

Naast het langhuis werd nog een tweede bouwwerk ontdekt. Ook vonden de archeologen ringen, goud en glaskunst.  “Het huis is zo rijkelijk gevuld dat het waarschijnlijk om het huis van een hoofdman van de Vikingen gaat”, klinkt het. 

Het langhuis dateert van rond het jaar 875, het bouwwerk eronder wellicht van het jaar 800. Dat zou betekenen dat de Vikingen al veel vroeger IJsland hadden ontdekt dan tot nog toe werd aangenomen. “We moeten eerst de opgravingen van het langhuis vervolmaken en dan zullen we ons op de onderliggende structuur richten”, zegt Einarsson.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.