Archeologen ontdekken 4.400 jaar oude tombe van Egyptische priesteres

Haptet stond dicht bij het Egyptische koningshuis en was waarschijnlijk een priesteres.
AFP Haptet stond dicht bij het Egyptische koningshuis en was waarschijnlijk een priesteres.
Egyptische archeologen zeggen bij Saqqara, in de buurt van de piramides bij Caïro, een graftombe van 4.400 jaar oud te hebben ontdekt. Het behoorde toe aan een vrouw met aanzien, luisterend naar de naam Haptet.

Het ministerie van Oudheden in Egypte bevestigt de ontdekking en zegt dat het graf waarschijnlijk aan een priesteres, genaamd Haptet, uit de vijfde dynastie toebehoort. Haptet zou de vruchtbaarheidsgod Hathor hebben gediend, die vrouwen bijstond bij de geboorte van hun kinderen.

De wanden van de tombe zijn versierd met uitzonderlijk goedbewaarde schilderingen, waarop Haptet uitkijkt over diverse jacht- en vistaferelen. Volgens de leider van het onderzoeksteam, Mostafa Al-Waziri, is op de schilderingen ook een aap te zien.

Apen werden in de tijd van Haptet gehouden als huisdieren. Het beest doet zich op de muurschildering in de tombe te goed aan fruit en danst voor een orkest op een andere afbeelding. 

Al-Waziri denkt dat Haptet, die blijkbaar dicht bij het Egyptische koningshuis stond, een tweede tombe in het westelijke grafveld van Gizeh had. Daar liggen hoge ambtenaren uit de dynastieën van het Oude Rijk begraven. Het graafwerk naar het tweede graf begint binnenkort.

De tombe werd ontdekt tijdens werkzaamheden in het westelijke grafveld van Gezeh.
AFP De tombe werd ontdekt tijdens werkzaamheden in het westelijke grafveld van Gezeh.
Op de schilderingen zijn jacht- en vistaferelen te zien.
AFP Op de schilderingen zijn jacht- en vistaferelen te zien.
De beschilderingen in de tombe van Haptet zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven.
AFP De beschilderingen in de tombe van Haptet zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven.
Een gids van het ministerie van Oudheden toont de wandversieringen in het graf van Haptet.
REUTERS Een gids van het ministerie van Oudheden toont de wandversieringen in het graf van Haptet.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rita de schepper

  Mijn man is egyptenaar en ik zie Egypte op een heel andere manier. Ongelooflijk wat een onschatbare waarde er zich in het Egyptisch museum in Caïro bevindt. En onbegrijpelijk hoe ze de piramides hebben kunnen bouwen, één zo'n steen is immens groot, je voelt je nietig als je daar staat en omhoog kijkt. De tepels van Luxor en Karnak zijn ook de moeite waard. Naar de tempel van Dendera moet je in konvooi rijden. Aswan en Abu Simbel staan nog op de "to do" lijst.

 • Jan Van Rompaey

  Na zovele jaren dat de streek platgelopen werd door miljoenen toeristen? Ik twijfel daaraan.

 • Jan Verstrepen

  Wat er daar allemaal niet te vinden moet zijn. Had graag die plaatsen eens bezocht maar helaas zal het voor een ander leven moeten zijn......

 • Billy Valcke

  Laat de doden met rust op hun plaats.ook hier.het dorpje doel moet wellicht wijken voor de haven.mijn nonkel ligt er begraven.een luchtmachtofficier die stierf in chievre na fout vd controletoren....laat ze gerust aub.

 • Eric Van den Bergh

  Er klopt iets niet.